El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona presenta 78 RPM que arribarà a Figueres amb Mazoni, Cala Vento i el periodista Carles Pujol

2020-10-08 11:00

El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona presenta 78 RPM. Foment de la música a les biblioteques, un projecte pilot per fomentar la presència i difusió de la música en aquests equipaments públics. Davant el descens continuat del préstec de CD, a causa dels canvis tecnològics i d’hàbit de consum dels usuaris, el projecte aposta per tres línies de treball: els fons, els espais i la creació d’una xarxa d’activitats que tindran lloc aquesta tardor en vuit biblioteques de les comarques gironines (Figueres, Blanes, Caldes de Malavella, Girona, la Bisbal d’Empordà, Puigcerdà, Ripoll i Calonge). Hi haurà sessions de discos, presentacions de llibres o cicles de poesia i música, entre d’altres.

El 78 és el número de la Classificació Decimal Universal (sistema de classificació bibliogràfica del coneixement humà), que s’utilitza a les biblioteques de les comarques gironines per a la matèria de música. I 78 RPM fa referència a l’acrònim que denomina el primer format de discos de gramòfon, que giraven a una velocitat uniforme de 78 revolucions per minut. Des de llavors, no han deixat de succeir-se canvis tecnològics al voltant de la música, amb formats diversos que han anat quedat obsolets.

En els darrers anys, s’ha detectat un descens continu de la demanda de CD a les biblioteques, un fet que ha generat una reflexió al Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona i que ha culminat en l’elaboració d’un projecte que replanteja les àrees de música. Una línia de treball que parteix de la idea que, com qualsevol altra manifestació artística o cultural, la presència de la música als equipaments públics no pot anar lligada a la vigència d’un format concret. Així, tenint en compte els nous hàbits de consum dels usuaris, s’està treballant en tres àmbits: els fons, els espais i un programa d’activitats.

En aquesta prova pilot hi participen vuit biblioteques de les comarques gironines, que entre octubre i desembre, acolliran activitats formatives i divulgadores de petit format, dirigides a tot tipus de públic. Tres sessions al voltant d’un mateix fil conductor, que comptaran amb la participació d’artistes o conductors locals, en una aposta per consolidar la relació entre les biblioteques i les entitats culturals i musicals dels mateixos municipis.

Així, la Biblioteca Fages de Climent de Figueres comptarà amb l’activitat «Sessions LP», un cicle d’audicions comentades d’àlbums clàssics del rock i de la música popular, amb el periodista de Tramuntana TV Carles Pujol que parlarà del disc de Sangtraït "L'últim segell", el cantant Jaume Pla (Mazoni) que dedicarà la seva xerrada al "Revolver" dels Beatles i Cala Vento que ha triat el disc "Favourite Worst Nightmare" d'Arctic Monkeys.