El SEM aplega a Figueres 250 professionals de la salut entorn l'atenció al pacient pediàtric

2013-12-04 14:00

Aquest matí s’ha celebrat, al teatre La Cate de Figueres, la 6a Jornada SEM en terres gironines. La sessió, organitzada pel Sistema d’Emergències Mèdiques¡ ¡ amb la col·laboració de l’Hospital de Figueres, ha abordat el tractament del pacient pediàtric greu des de diferents punts de vista tant hospitalària com extrahospitalàriament.

En el que portem d’aquest any 2013, el SEM ha atès a tot Catalunya gairebé 79.000 alertes pediàtriques, de les quals una tercera part han generat la mobilització d’una ambulància o helicòpter medicalitzat, i la resta s’han resolt a través del servei 061 CatSalut Respon. Pel que fa a Girona, s’han gestionat 8.756 alertes pediàtriques, el 45% de les quals han generat la mobilització de recurs.

L’objectiu de la jornada ha estat actualitzar els coneixements i la pràctica assistencial en la valoració i atenció en la fase aguda del pacient pediàtric greu així com conèixer les recomanacions actuals del maneig del part a domicili.

El Director Territorial del SEM a Girona, Jaume Heredia, ha valorat molt positivament la sessió, que ha acollit 250 professionals de l’àmbit hospitalari i prehospitalari.

La sessió s’ha estructurat en dos parts, la primera ha tractat des de les pautes d’actuació que cal seguir en un part imminent fins als processos de valoració pediàtrics que s’utilitzen davant d’un pacient pediàtric. Un altre punt clau ha estat l’explicació d’un cas pràctic i la visió del SAMU 66 de primera mà, l’equivalent francès de les Emergències Mèdiques. La segona s’ha iniciat amb l’explicació de la coordinació i gestió que es fa des del Centre Coordinador del SEM.

Aquesta jornada multidisciplinar ha comptat amb la participació d’un altre cos d’emergències, en aquest cas, el cos dels Mossos d’Esquadra, juntament amb l’Institut de Medicina Legal de Catalunya, els quals han exposat els protocols que s’apliquen en els casos de nens maltractats i violència de gènere.

La millora de la qualitat assistencial en la tasca diària dels professionals del SEM és part de la formació contínua i, gràcies a aquestes jornades, rep un important reforç.