El sector turístic preveu que davant les incerteses de la mobilitat amb el transport aeri la recuperació vindrà dels països propers amb transport privat

2020-05-07 19:00

“Estem redissenyant la nostra estratègia comunicativa cap al mercat domèstic i els mercats internacionals de més proximitat, treballant alhora amb els ens públics i preparant-nos perquè Catalunya segueixi sent una destinació principal", ha declarat el director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font, en la seva participació en el cinquè webinar de la Taula Gironina de Turisme que amb el títol “Principals mercats emissors turístics de les comarques gironines: situació i perspectives” ha aplegat més de 600 assistents des de la plataforma Zoom i en streaming pel seu canal de Youtube.

Aquesta jornada ha estat organitzada conjuntament amb l’Agència Catalana de Turisme, especialment, amb la participació de les quatre directores de les oficines que té l’ACT a Europa i que són els principals mercats emissors de Catalunya – i especialment – de la Costa Brava i Pirineus.

Els principals mercats emissors de Catalunya – especialment de la Costa Brava i Pirineus – són procedents d’Europa, essent així més del 50% del total de visitants, i concretament de França, Holanda (Països Baixos), Regne Unit i Alemanya. Les dades han estat aportades durant la intervenció de la directora de Mercats Internacionals de l’ACT, Maria Pons, que ha destacat la importància de connectar amb els mercats més fidels i propers, i comunicar que Catalunya està preparada per rebre’ls amb tota seguretat i en les millors condicions.

També ha informat que properament es llançarà una campanya publicitària de l’Agència Catalana de Turisme amb col·laboració del tots els patronats, entitats i empreses del sector turístic català per captar el mercat català i espanyol.

L’esperança del mercat francès

El cas de França és més esperançador, o així ho ha volgut transmetre la directora de l’Oficina de l’ACT al país francès, Josefina Mariné, que ha fet notar que el 75% dels francesos que viatja a Catalunya ho fa mitjançant el seu transport privat. A més, les últimes dades que aporten les enquestes indiquen que el 48% dels francesos viatjarà tan bon punt el govern ho permeti. També ha assenyalat que Catalunya és una de les destinacions preferides pel turista francès, ja que un 20% viatja a terres catalanes a les segones residències o a cases d’amics.

Països Baixos, el mercat més incert

La directora de l’Oficina de l’ACT a Benelux, Inma Ballestín, ha fet èmfasi en una de les grans incerteses d'aquest mercat: si el turista belga podrà viatjar a Catalunya mentre aquí ens preguntem si podran arribar. “De moment no hi ha hagut cancel·lacions massives, ja que estan a l’espera de l’arribada de l’estiu”, ha aportat en la seva intervenció.

El mercat més positiu: Alemanya

Al contrari de la situació d’incertesa provocada per la COVID-19 als Països Baixos, a Alemanya tenen un esperit més optimista, i així ho ha volgut transmetre la directora de l’Oficina de l’ACT en aquest país, Montserrat Sierra. “El 70% dels viatges són internacionals. A Alemanya hi ha 50 milions de viatgers amb una estada mínima de tretze dies i el país no té la capacitat d’assolir aquest volum, per tant, tan aviat com puguin, els alemanys sortiran del país per fer les seves vacances”. Amb aquest discurs la directora ha deixat clar que no tots els alemanys es poden quedar a fer turisme en el seu país, i les agències de viatges també són les primeres interessades en la mobilitat internacional.

Per concloure ha destacat un fet molt important: els protocols. Ha recalcat que “els alemanys tan sols viatjaran si se’ls garanteix un allotjament, estada i realització d’activitats amb protocols de seguretat i d’higiene. Se’ls ha de transmetre confiança i seguretat, que estem treballant de valent per garantir uns protocols de comportament segurs”.

Com serà el comportament del turista post COVID-19?

Com a punt final el professor Jaume Guia, Director del Campus de Turisme, professor de Turisme i coordinador del màster Erasmus Mundus European Master in Tourism Managenemt (EMTM) de la Universitat de Girona (UdG), amb la conferència final “Pandèmia i turisme: temps de transició, temps de transformació”, ha descrit tres escenaris de futur: recuperació, reforma i renovació.  

El primer escenari seria tornar a com estàvem; el “over tourism”, un turisme massificat, gens responsable amb el medi ambient, on l’única preocupació i interès es basa en l’hiperconsumisme i en el creixement econòmic accelerat. En el segon escenari “reformar” s’és més conscient de la importància de la sostenibilitat i de la preservació dels espais públics de les comunitats. També posa l’accent a les persones i es replanteja el model de vida. Per últim, l’escenari de “renovació” és sens dubte l’ideal. L'expert en Turisme ha explicat que aquest model pretén canviar l’actitud de creixement, consum i mobilitat tal com la coneixem avui en dia. És un turisme més nòmada que no es viatja tant sinó que “es viatja menys, però millor”.

"No hi ha dubtes que per millorar com a turistes, però sobretot com a persones, hem de tenir present els models de sostenibilitat i responsabilitat mediambiental", ha reblat.

Per acabar, el president de la Taula Gironina de Turisme, Jordi Martí ha avançat que la propera entrega dels webinar se centrarà en les destinacions turístiques de les comarques gironines, tant de la costa com de l’interior, i que tindrà lloc el proper dijous 14 de maig a les 12h per la plataforma Zoom i en directe pel canal de Youtube.