"El quadern gris de Pla" via Joan Ollé al Jardí aquest divendres

2011-02-25 09:00

Aquest divendres (21.00) les magistrals paraules de Josep Pla ompliran l'escenari del Jardí de Figueres de la mà de Joan Ollé que ha dirigit "El quadern gris". En escena tres actors Montserrat Carulla, Ivan Benet i Joan Anguera que ens transporten a la Catalunya de principis del segle XX.

Així en parla Joan Ollé: “Decideixo de començar aquest dietari. Hi escriuré - just per passar l'estona, a la bona de Déu- el que se m'anirà presentant”. Així comença El quadern gris, el 8 de març del 1.918, quan la Primera Gran Guerra és a les acaballes i Rússia ja ha fet la seva Revolució. L'última ratlla l'escriurà Josep Pla el 15 de novembre del 1919, dos dies abans d'anarse'n cap a París com a corresponsal del diari “La ublicidad”. Tenia vint-i-un anys. El quadern gris veu la llum el 1966, profundament reelaborat, com a primer volum de les seves Obres Completes: l'alumne corregit pel mestre.  

Què anota Pla al llarg d'aquest llarg any i mig? Totes les coses de les que està feta la seva vida d'estudiant: Palafrugell, Montaigne, els ous de reig, les dones, la penya de l'Ateneu, els dies de Festa Major, Eugeni d´Ors, l´amistat, les Rambles, el tabac, els colors del cel, l'escriptura… I nosaltres ho llegim avui com si hagués estat escrit abans d'ahir, tal i com parla la gent, molt lluny de qualsevol afectació. 

Pot resultar teatral la lectura d'uns quants fragments d'un dietari? Pot un sol adjectiu precís dibuixar mil paisatges? Ens trobem davant d'allò que abans en deiem cabaret literari? Teatre de la paraula?

Foto: David Ruano