El PSC demana al Conseller Ruiz al Parlament que aturi la privatització de l'ABS de l'Escala

2014-11-13 09:30

El PSC ha demanat al Conseller Boi Ruiz, al Parlament, que aturi la privatització del CAP de l’Escala i que faci les modificacions legislatives o de normativa que calguin, de manera urgent, per garantir el carácter públic de l’atenció primària. L’alcalde de l’Escala, Estanislau Puig, ha expressat la seva preocupació per la sortida a concurs de la gestió de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l’Escala i presentarà una moció en el pròxim ple demanant que s’aturi el concurs per adjudicar la gestió. Els altres vuit municipis als quals dóna servei el centre d’atenció primària de l’Escala (l’Armentera, Ventalló, Albons, Bellcaire, Viladamat, Torroella de Fluvià, Vilamacolum i Sant Pere Pescador) secundaran la moció als seus plens. L’ABS de l’Escala atén una població de 20.000 persones i d’unes 100.000 durant la temporada turística. 

“De la mateixa manera que no es treuen a concurs els serveis especialitzats que presten els hospitals, els socialistes pensem que hem de trobar la forma de no treure a concurs l’atenció primària. I si cal fer modificacions legislatives o normatives, s’han de fer urgentment. Cal aturar el concurs que té obert, conseller, per la gestió de quatre centres d’atenció primària”, ha exposat aquesta tarda la diputada Núria Segú dirigint-se al Conseller en referencia al CAP de l’Escala i els d’Alcover, Vic i Les Hortes, també afectats pel procés de privatització de la sanitat pública que ha engegat el govern de CiU. 

“Per segona vegada vivim amb preocupació l’intent d’adjudicació de la gestió de l’ABS de l’Escala perquè ho percebem com una amenaça de precarització del servei de salut. No pot ser que les bases d’adjudicació permetin que s’hi presentin empreses que busquen lucre a partir d’un servei ue ha de ser públic. Pensem que és la punta de llança d’un escenari de privatització dels serveis públics”, reflexiona l’alcalde de l’Escala, Estanislau Puig, que lamenta no haver rebut cap tipus d’informació del Departament sobre la nova proposta de concurs. 

Fins ara s’han presentat ofertes per a la gestió dels quatre centres que vol privatitzar el Govern, entre ells el de l’Escala, a la qual opten empreses com EULEN i SARquavitae. El PSC ha demanat al Conseller Ruiz que no privatitzi l’atenció primària i impulsi les mesures proposades el 2012 en l’informe que el Parlament va encomanar al Govern per trobar mesures alternatives a la privatització. 

Actualment a Catalunya hi ha 369 CAP, dels quals 39 són a les comarques gironines, que també té una xarxa de 59 consultoris. Aproximadament un 80% dels CAP estan gestionats per l’ICS. La resta ho són per un tercer, com és el cas del de l’Escala, que forma part de la Fundació Salut Empordà, que també gestiona l’Hospital de Figueres a través d’un sistema mixt públic-privat. 

En l’àmbit de la salut pública, les retallades han provocat una disminució de més de 3.000 treballadors de l’atenció primària, uns 1.000 metges i més d’un miler d’infermeres. Això ha significat la reducció d’un 15% dels treballadors i un 28% menys de recursos (897 milions menys), segons dades del Departament de Salut.