El Primer Nadal dels Pastors bé cultural de Figueres

2010-03-03 11:52

El Ple de l’Ajuntament de Figueres de demà dijous 4 de març, aprovarà el reconeixement de l’obra “El Primer Nadal dels Pastors”, de mossèn Rossend Fortunet i Busquets, i la seva importància com a bé cultural. Aquesta obra coneguda popularment com Els Pastorets de Figueres es va estrenar el dia de Nadal de 1923 en un local anomenat Odeón, que el Patronat de la Catequística tenia al Carrer Álvarez de Castro – Gatillepis. El mateix mossèn Fortunet va dirigir l’orquestra Principal de Peralada. La gran demanda del públic va fer canviar l’emplaçament de l’obra i així la funció del dia de Reis ja es va fer al Teatre Principal.

Aquesta obra es representa fins l’actualitat, amb l' única interrupció del període de guerra des del 1936 fins al 1945. L’any 1998 se celebrà el LXXV aniversari de l’estrena de l’obra. Per això, es va publicar un llibre i es v a editar l’obra de mossèn Fortunet. Així mateix, es va enregistrar un cd i es va organitzar una exposició amb material gràfic d’aquests anys.

Aquesta és una obra en quatre actes, escrita especialment pels intèrprets que l’havien de dur a terme. No hi ha cap document en tota la bibliografia pastorívola on l’autor del text sigui el mateix que el compositor de la música. Per aquesta raó es pot afirmar que Rossend Fortunet és l’únic autor dintre el que coneixem actualment que signa els papers dels actors i de l’orquestra.

En base a aquesta importància, el Ple de l’Ajuntament de Figueres aprovarà el reconeixement d’”El Primer Nadal dels Pastors”, de mossèn Rossend Fortunet i Busquets com a un bé cultural de la Ciutat.