El president Torra i el lehendakari Ibarretxe han rememorat el camí a l’exili dels presidents Companys i Aguirre

2019-02-22 17:30

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat avui que “els ideals que hem defensat sempre els seguirem defensant fins al final i fins a les últimes conseqüències”. “I, per tant, la lluita dels nostres companys des de l’exili o la presó és la nostra lluita, dels que tenim responsabilitats i som al Govern, i és la lluita pel dret a l’autodeterminació de Catalunya, per les llibertats i pel dret a tenir drets”, ha reblat.

El cap de l’Executiu ha donat aquest missatge durant l’acte que ha fet aquest matí, juntament amb el lehendakari Juan José Ibarretxe al municipi d’Agullana, a l’Alt Empordà, per rememorar el camí a l’exili que van fer junts el president Lluís Companys i el lehendakari José Antonio Aguirre, coincidint amb la commemoració del 80è aniversari de l’inici del gran èxode republicà.

Quim Torra s’ha referit durant la seva intervenció al judici per l’1-O i ha denunciat que “ahir vam veure com els drets de la llibertat d’expressió, de concentració, de protesta i de manifestació eren menystinguts, gairebé ridiculitzats”. I ha fet una crida a “ser conscients, més que mai, d’en quin costat som”. “Som al costat de la defensa dels drets dels individus, dels drets dels col·lectius nacionals versus dels que tenen una concepció autoritària del que ha de ser un estat de dret”, ha sentenciat.

L’acte s’ha iniciat a Mas Perxés, als afores d’Agullana, que va tenir un protagonisme especial durant la retirada republicana de principis de 1939. El president Torra ha explicat que “el que més m’impressiona emocionalment del que va passar en aquesta casa és la vinguda del president Aguirre des de París”. Ha recordat que ja havia marxat a l’exili, però “havia fet una promesa al president Companys, que l’acompanyaria al darrer viatge, si era així, a l’exili i el president Aguirre va complir la seva paraula i va venir amb tot el risc que suposava”. D’aquesta manera, ha assenyalat, “els presidents de Catalunya i d’Euskadi van estar junts i van sortir junts camí de l’exili”.

En aquest sentit, Quim Torra ha afirmat que Mas Perxés “és un símbol d’una amistat” i ha afegit que, com deia el president Aguirre, “és l’amistat de dues causes, de dos pobles que sempre anirem junts, perquè som dos pobles que aspirem al mateix: a la llibertat i la independència”. “I, per tant, si el president Aguirre va dir que sempre estaria amb Catalunya, jo avui, dic que Catalunya sempre estarà amb Euskadi”.

En l’acte també ha intervingut el lehendakari Ibarretxe, qui ha afirmat que “el poble basc plora amb les penes del poble català i s’alegra amb les seves alegries” i ha assegurat que, igual que va fer Aguirre, “he vingut a abraçar el vostre president”, perquè fent-ho, ha afegit, “abraço també al conjunt del poble català”. I ha conclòs: “la causa i la llibertat del poble basc i del poble català estaran íntimament unides per sempre”. 

El president Torra amb el lehendakari Ibarretxe, durant el recorregut. Autor: Jordi Bedmar