El nou llibre dels Amics del Castell de Sant Ferran està dedicat a Joan Clarós

2015-10-18 17:00

Amb la voluntat de continuar el projecte de publicar un llibre anual dedicat al Castell de Sant Ferran de Figueres, amb fets relacionats amb el mateix o personatges vinculats, enguany es presentarà una nova edició del col.leccionable dels Amics del Castell de Sant Ferran.

L’any passat es va publicar el 1er Episodi, amb el títol: L’art dorment (El tresor artístic a l’Alt Empordà, abril 1938-juny 1939), de l’històriador Alfons Martínez Puig.

Aquest proper dijous 22 d’octubre a les 19.30 hores, a la Seu Social dels Amics del Castell de Sant Ferran, es presentarà Joan Clarós i Presas (1749- 1827), un monogràfic dedicat a Clarós i el seu temps, de Domingo Neuenschwander de Clarós (descendent directe del personatge).

L’autor esmentat es traslladarà expresament des de Ginebra (Suïssa), per ser present a l’acte de presentació que anirà a càrrec de Jaume Simon (coordinador del llibre), i que va estrenar el passat 4 de juliol el documental sobre el mateix personatge “Clarós, una pedra a la sabata de Napoleó”. També hi participaran Carlos Diaz Capmany, president del Consorci, el qual ha participat en la redacció d’un text que ens parla de l’Empordà i la frontera amb les guerres amb França, la Guerra Gran i la Guerra del Francès, i el president de l’Associació d'Amics del Castell Antonio Herrera.

Aquest segon episodi, ens descobrirà un personatge rellevant de l’Empordà, un advocat figuerenc que va tenir que lluitar en les guerres amb Françà de 1793 a 1814, primer com a Suboficial i després com a Coronel i Comandant del 1er Terç de Miquelets de Figueres, i  que ja al 1797 va ser agregat a l’Estat major de la plaça forta del Castell de Sant Ferran, i que més tard, a la Guerra del Francès, va ser governador militar i polític del Corregiment de Girona.

De la traducció al català dels escrits en francès de l’autor, s’ha encarregat Marie Gournay, traductora habitual de Domingo Neuenschwander de Clarós.

A la part final del llibre, hi trobarem alguna de les novetats més recents: La localització del mas Clarós de Figueres, un apèndix de Jaume Simon que ens parla del mateix, i amb una interessant reconstrucció del mas, gràcies a les aportacions del topògraf Jordi Pericot i l’arquitecta Anna Sánchez.

També resulten molt interessants les aportacions finals de Marisa Roig, Arxivera municipal de Castelló d’Empúries, que ens explica la història d’un altre mas de la família Clarós, l’antic cortal Grimall de Castelló d’Empúries.

Pensem que pot ser un episodi interessant, tota vegada que l'escriu un descendent directe del mateix Joan Clarós, i especialment pels fets que explica en relació al Castell, a Figueres, Roses, Castelló d’Empúries, Girona i molts altres pobles, viles i ciutats de l’Empordà i Catalunya, amb moltes il.lustracions inèdites que no passaran desapercebudes, amb mapes i gravats de l’època públicats per primera vegada, en definitiva un monogràfic sobre un singular personatge, la història d’un d’aquells herois oblidats que val la pena de llegir.