El Monestir de Sant Pere de Rodes reviu el seu passat més clandestí amb diverses activitats aquest estiu

2020-07-13 13:00

El monestir de Sant Pere de Rodes posa en marxa aquesta setmana l’agenda d’activitats d’estiu. El passat més clandestí del monestir serà el fil conductor de la majoria d’activitats d’aquests pròxims mesos, amb propostes inèdites que permetran descobrir les històries relacionades amb el moment en què els monjos van abandonar el conjunt monumental, el 1798. Una de les propostes més destacades és Furtius i exploradors a Sant Pere de Rodes, una nova visita teatralitzada que permetrà als visitants conèixer com els furtius, contrabandistes i caçadors de tresors van assaltar els murs del monestir atrets per les nombroses llegendes que parlaven de les riqueses qui hi havia amagades. L’activitat, que tindrà lloc al capvespre i un cop el monestir estigui tancat al públic, se celebrarà tots els divendres del 24 de juliol al 28 d’agost, i l’edat recomanada és a partir de vuit anys.  

La nova programació d’aquest estiu al conjunt monumental també proposa una visita inèdita sobre la relació entre el monestir i els vins. Clandestins: nova Nit de Vins a Sant Pere de Rodes és el títol d’aquesta original proposta que apropa als visitants a aquesta històrica vinculació quan el cap de Creus estava cobert de vinyes, i de nits, les seves cales veien salpar balandres de bocois de vi. Amb la marxa dels monjos, la fil·loxera i l’auge del turisme van propiciar que bona part del cultiu s’abandonés i que la producció de vi en aquesta zona es reduís fins a la seva pràctica desaparició. L’activitat, que tindrà lloc tots els dijous des del 16 de juliol i fins a finals d’agost, es completarà amb un tast de vins de cellers de la DO Empordà al cap de Creus. La proposta és per a persones majors de divuit anys.

Una altra de les activitats programades aquest estiu i vinculades amb l’època més aventurera del monestir permetrà als més petits i a les seves famílies convertir-se en exploradors a la recerca dels tresors amagats al conjunt monumental. La proposta Mrs Stone i els tresors de Sant Pere de Rodes proposa ajudar a la intrépida exploradora Mrs Stone a buscar les riqueses que els monjos van deixar oblidades al monestir en un joc de pistes que permetrà als participants conèixer d’una forma amena i divertida tots els racons del recinte. L’activitat, que tindrà lloc cada dimarts del 21 de juliol al 25 d’agost, està pensada per a famílies amb mainada de quatre a vuit anys. 

Visites guiades 

Del 16 de 31 de juliol , Sant Pere de Rodes programa visites guiades en català (12.00H) per conèixer a fons la història i l’arquitectura d’aquesta joia del romànic català. Durant el mes d’agost, les visites guiades tenen lloc cada dia en català (11.30H) i en castellà a les (12.30H). A banda de les visites habituals, el conjunt monumental també ofereix el 15 d’agost l’activitat Entre el poble i el monestir: visita guiada a Santa Creu i Sant Pere de Rodes. Una proposta gratuïta per conèixer el passat medieval de la muntanya de Verdera tot visitant l'antic poble de Santa Creu, l'església de Santa Helena i el monestir de Sant Pere de Rodes. Aquesta proposta forma part de les visites guiades als espais medievals que organitzen els Consells Comarcals de l’Alt i el Baix Empordà. 

Música medieval en directe 

Després de l’èxit dels darrers anys, el monestir torna a programar la proposta Música medieval a Sant Pere de Rodes. Antoni Madueño, el reconegut musicòleg i intèrpret dedicat al repertori medieval, oferirà diverses propostes al llarg dels mesos de juliol, agost i setembre. ​Els dies 16 i 23 de juliol i 13 i 27 d’agost, es programa l’activitat Reconstrucció d’instruments i cant medieval. Al llarg dels dies programats, l’artista ​combinarà la interpretació de repertoris medievals a l’església de Sant Pere de Rodes amb la construcció en directe d’una rèplica dels instruments musicals de la Portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll. A banda d’aquesta proposta, Madueño també oferirà, el 23 d’agost, el concert De metamorfosis i viatges, a l’església de Santa Helena. Finalment, el 5 de setembre, s’oferirà un taller de polifonia medieval amb una aproximació divulgativa dels cants medievals. Totes les activitats d’aquest cicle són gratuïtes amb l’entrada al monument.