El grup DEA organitza una formació simultània en 4 espais de Figueres per a poder actuar davant d'una aturada cardiorespiratòria

2014-10-15 19:00

El grup DEA Alt Empordà organitza una formació a quatre espais diferents de Figueres de forma simultània, amb motiu de la Jornada Europea de Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria.

L’eslògan de la campanya europea d’enguany és “Les teves mans poden salvar la vida d’una persona estimada”. I l’activitat que portarà a terme el grup DEA consisteix en l’explicació d’una pràctica de ressuscitació bàsica, consistent en compressions toràciques externes, que serveixen per compensar l’aturada cardíaca.

L’activitat és gratuïta i es portarà a terme el 17 d’octubre, de les sis a les vuit de la tarda, en el Centre Cívic Creu de la Mà, el Centre Cívic Joaquim Xirau, el Poliesportiu Municipal (plaça Voluntaris) i l’Espai Fem de l’Oficina de Joventut de Figueres. Una de les activitats que va dur a terme l’any passat el grup DEA amb motiu d’aquesta jornada va reunir 700 alumnes de segon d’ESO dels instituts de Figueres i Vilafant. Aquí podeu veure el vídeo.

Aquesta activitat s’engloba en el conjunt d’actes que el Consell Català de Ressuscitació té previstos per celebrar el Dia Europeu de Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria, a través dels quals vol promoure la conscienciació de la població d’aquest problema. A Europa, l’aturada cardiorespiratòria és responsable de més de 350.000 morts a l’any fora dels hospitals.

Generalment, l'aturada cardíaca s’esdevé de forma sobtada i inesperada en una persona aparentment sana i amb bon estat de salut. En la majoria d'ocasions està provocada per una alteració del ritme cardíac que sol ser conseqüència d'un infart agut de miocardi. Si quan es produeix aquesta situació, la víctima no és atesa ràpidament, la mort pot produir-se en pocs minuts. 

Professionals sanitaris de l’FSE constitueixen el grup DEA que es va formar l’any 2010 i imparteix xerrades i cursos oficials de Suport Vital Bàsic i Desfibril·lació Automàtica. Des del passat mes de juny han impartit un total de catorze cursos d’ambdues matèries amb els quals han format un centenar d’alumnes. Les properes formacions estan previstes pels dissabtes 18 i 25 d’octubre a l’Hospital de Figueres (grupdea@salutemporda.cat). Actualment, el grup DEA Alt Empordà està format per 14 instructors acreditats pel Consell Català de Ressuscitació.