El fons documental de la Fraternitat de Sant Llorenç de la Muga digitalitzat a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà

2016-06-20 15:00

El fons documental de la societat La Fraternitat de Sant Llorenç de la Muga, corresponent als anys que van del 1907 fins al 2003, ha estat incorporat a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà (ACAE). La seva consulta ja es pot fer a l'aplicatiu Arxius en Línia, on hi ha les actes digitalitzades i els documents més interessants. La documentació conservada només ocupa quatre capses arxivadores convencionals ja que no es disposava de més material.

Els primers estatuts de la societat La Fraternitat recollien l'obligació dels socis de pagar una quota d'una pesseta al mes, diners que s'havien de fer efectius el primer diumenge de mes al domicili del recaptador de la societat. La Junta de Govern havia d'estar formada per un president, un vicepresident, un tresorer, un recaptador, un secretari i sis vocals. S'especificaven les cobertures a rebre en cas de malaltia i el subsidi econòmic que es cobraria per baixa mèdica, així com la gratuïtat de les medecines. La comissió del primers estatuts estava formada per Càndid Serra, Llorenç Rubert, Josep Tubert, Emili Nou, Martí Gosa, Vicenç Costa i Agustí Dagas.

Poc després de la constitució, compraren un immoble al matrimoni Joan Blanch Critg i Francesca Ferrer Anglès, davant del notari de Sant Llorenç de la Muga, Enric Molar Vilar, al carrer de l'Església núm. 7, on avui encara hi ha l'actual seu social i centre de la vida social del poble. Va tenir un grup propi de teatre amb el nom de l’entitat, Companyia la Fraternitat de Sant Llorenç de la Muga, el qual va ser impulsat per mossèn Josep Planas als anys seixanta, encara que abans de la guerra ja era molt actiu. Reprengueren l’activitat, a partir de la representació dels Pastorets del Nadal del 1993, sota la direcció de Joan Serrat.

Fou dissolta com a societat de socors mutus durant els anys noranta. Perduda la seva funció original, en el dia d’avui La Societat La Fraternitat és una entitat moderna i viva amb més de tres-cents socis (2016)  de totes les edats i condicions que busca enriquir la vida social i cultural del poble. Al llarg de l’any organitza tota mena d’actes culturals amb una especial atenció a la tradició, l’entorn natural i el llegat històric. Organitza, entre d’altres, el tió de Nadal, la quina, la recepció dels patges reials, el Carnaval, la festa del soci jubilat, la castanyada, i altres que es van programant al llarg de l’any i es difonen a la web: www.societatlafraternitat.cat i a les xarxes socials (Facebook). És el veritable centre d’oci del poble on totes les tardes hi ha molta gent jugant a cartes, dòminos, i més joves al parxís i similars.