El figuerenc Genís Matabosch rebrà una de les Medalles d'Or al Mèrit a les Belles Arts del Ministeri de Cultura

2021-12-29 11:00

El Consell de Ministres, a proposta del ministre de Cultura i Esports, Miquel Octavi Iceta i Llorens, ha aprovat avui la concessió de les Medalles d'Or al Mèrit a les Belles Arts corresponents a l'any 2021. Aquest guardó distingeix les persones i entitats que han destacat en el camp de la creació artística i cultural o han prestat serveis notoris en el foment, desenvolupament o difusió de l'art i la cultura o en el patrimoni artístic conservació.

Entre els 31 guardonats d’enguany hi figuren, al costat de Genís Matabosch, noms com els de Javier Bardem, Icíar Bollaín, Paloma San Basilio, Amaral, Ana Locking, Ian Gibson o Jaume Plensa, entre d’altres.

President de la fundació cultural Circus Arts Foundation, l’activista circense Genís Matabosch treballa per a la reivindicació del circ com a fenomen cultural des de dues vessants: d’una banda, la producció de grans espectacles internacionals com el Festival Internacional del Circ Elefant d’Or, un dels 5 més importants al món; el Gran Circ de Nadal de Girona, que demà finalitza la seva vuitena edició o Nits de Circ que es va estrenar l’agost passat amb una doble seu: Besalú i Roses. I d’altra, la conservació del patrimoni històric sobre el circ i el seu estudi: primer doctor sobre la història del circ a Europa (Universitat de Barcelona, 2019), posseeix una de les major col·leccions al món d’objectes vinculats amb la història de l’espectacle. Una selecció d’aquests últims s’exposen a Circusland a Besalú, en el Palau internacional de les Arts del Circ, l’únic museu professional sobre les arts circenses d’Europa inaugurat fa un any.

Després de conèixer la distinció, Matabosch ha manifestat que “és un honor inesperat pertànyer a un llistat on hi apareixen noms tan rellevants dins de la història del circ com els artistes Tonetti (pallasso, 1994), Pinito del Oro (trapezista, 1998), Miss Mara (trapezista, 2007) o els empresaris Arturo Castilla (1990) o Manuel Feijóo (1999)”. Dels primers Matabosch n’exposa els seus vestits i d’altres pertinences a les sales de Circusland.

L’entrega física de la Medalla es realitzarà juntament amb la resta de personalitats distingides amb la mateixa condecoració en un acte previst pel primer trimestre de 2022.