El Festival Portalblau de l'Escala s'apropa als 8.000 espectadors

2019-08-12 18:00

L’espectacle poètic i musical Una vela en el mar blau: Poesia catalana moderna de tema grec, que ha tingut lloc aquest cap de setmana a La Punta, ha posat punt final al Festival Portalblau, el festival de música i art a la Mediterrània de l’Escala. Amb la presentació dels professors Sam Abrams i Eusebi Ayensa, la proposta artística ha comptat amb la participació de l’actriu Carme Callol, l’actor Jaume Comas i els músics Josep Tero i Ferran Martínez que han interpretat una vintena de cançons i poemes catalans de temàtica grega que han tancat la dotzena edició del festival d’estiu de l’Escala omplint La Punta de gom a gom.

Per quart any consecutiu, Portalblau ha augmentat el nombre d’espectadors i ha tancat l’edició d’aquest any amb un total de 7.897 assistents. Aquesta xifra consolida Portalblau com un dels principals esdeveniments culturals de l’estiu a la Costa Brava i confirma l’augment progressiu de públic dels últims anys -7.387 espectadors el 2018;  6.212 el 2017, i 5.261 el 2016-.

Amb una ocupació mitjana del 85%, el festival ha penjat el cartell d’entrades exhaurides en els concerts de Clara Peya, Marc Parrot i Paco Ibáñez o en la conferència del periodista Tomás Alcoverro. Les activitats més concorregudes han estat els concerts d’Alfred García i del duet Marcel Lázara i Júlia Arrey; l’espectacle de circ Sidecar o l’exposició Diversitats, Associació de Ceramistes de Catalunya, que encara es pot visitar fins a finals d’aquest mes a l’Alfolí de Sal.

El festival d’estiu de l’Escala ha mantingut un cartell d'actuacions musicals de qualitat com a eix vertebrador de la seva proposta i ha apostat per altres disciplines artístiques com el teatre, el circ, la poesia o la reflexió. D’aquesta dotzena edició, la direcció del festival valora principalment la consolidació de les activitats del cicle ‘Portalblau al carrer’ que es va posar en marxa en l’edició anterior i que cada any permet apropar el festival a un major nombre d’espectadors. Així mateix, l’organització torna a destacar els espais amb encant que acullen les activitats del festival, com el MAC Empúries, el Mar d’en Manassa, La Riba o l’Alfolí de la Sal. 

Pel que fa a la procedència del públic, cal destacar que en aquesta dotzena edició hi han assistit espectadors de prop de 200 municipis diferents, principalment de les comarques gironines i barcelonines. Un 52% dels espectadors eren veïns de localitats gironines, principalment de ciutats com L’Escala, Figueres, Girona, Olot, La Bisbal d’Empordà o Torroella de Montgrí, entre altres. Un 40,5% dels espectadors provenien de municipis barcelonins, amb Barcelona ciutat, Terrassa o Sabadell com a ciutats amb més assistents. El 7,5% restant es reparteix entre públic d’altres zones de Catalunya i turistes espanyols i estrangers.

Segons els resultats provisionals d’una enquesta telemàtica realitzada als espectadors, el festival es consolida com un catalitzador cultural, turístic i econòmic del municipi, ja que el 60,9% dels assistents de Portalblau dinen o sopen en establiments de l’Escala mentre eren al municipi per assistir a alguna de les activitats del festival. Així mateix, un 27,80% dels enquestats pernocten en allotjaments de l’Escala amb motiu de la seva assistència a Portalblau.
Solidaritat 

El festival, que enguany ha dedicat diverses activitats a reflexionar sobre el drama dels refugiats a la Mediterrània, destinarà part de la recaptació dels concerts d’Alfred García i Orpheus XXI a finançar Open Arms, que fa anys que ajuda milers de refugiats a arribar sans i estalvis a Europa. En total, es lliuraran prop de 1.000 euros a aquesta organització humanitària. 

Així mateix, també s’han lliurat a l’Hospital Sant Joan de Déu els 207,97 euros que es van recollir durant la celebració de l’espectacle Money for free, de John Fisherman. Durant el desenvolupament d’aquesta proposta artística que reflexiona sobre el culte de les nostres societats als diners, els espectadors van decidir per votació destinar els diners recollits a subvencionar iniciatives adreçades als nens i nenes d’aquest centre hospitalari.