El Festival del Circ reforça el vessant social multiplicant les actuacions a geriàtrics, centres de dia, hospital i presó

2017-01-30 12:30

El Festival del Circ i el seu organitzador, Circus Arts Foundation, reivindiquen aquest espectacle com una art escènica integrant de la cultura en majúscules. En aquesta línia, al costat de la presentació d’atraccions de gran qualitat inèdites a Europa, el festival produeix exposicions, promou conferències i dóna suport a la investigació a través de publicacions.

Conscients que un veritable Festival és molt més que “una festa major” i que ha d’aportar un pas endavant al sector que representa, per a la sisena edició el Festival del Circ engloba sota un mateix programa les diferents activitats paral·leles i actuacions de caire social i/o pedagògic multiplicant les seves accions.

El programa té tres vessants, d'una banda i des d’un punt de vista pedagògic, quatre funcions específiques per a públic escolar transcorreran sota la Gran Carpa els matins dels dos primers dies del Festival. Més de 8.000 alumnes de tot Catalunya, i del sud de França, hi assisteixen preparant prèviament l’activitat a les aules: els valors que emana el circ com la multiculturalitat, l’esforç i la superació són ben preuats pels mestres. Ells són el públic del futur. Per això a banda de les funcions específiques, el personal de Circus Arts Foundation realitza sessions a les aules de les escoles: en els anys anteriors als CEIP La Amistat, M. Àngels Anglada i Vilamalla, i enguany a Les Escolàpies.

En segon lloc seguint l’objectiu de difondre les arts del circ com una part de la nostra cultura, la sisena edició ofereix una vintena d‘activitats paral·leles i gratuïtes als espectacles: 1 conferència (organitzada pels Amics del Castell), 2 exposicions, la presentació de 3 llibres, la 6a Fira internacional de Col·leccionisme de Circ , 2 hores del conte a la Biblioteca, el Concurs d’aparadors organitzat per Comerç Figueres, l’actuació al Castell de Quermançó, a banda dels de caràcter social apuntades al següent punt.

Finalment des d’un punt de vista social, el Festival, com a actiu cultural de la ciutat, pretén que la seva màgia arribi a tothom, a tots els ciutadans, fins i tot a aquells qui, per a les seves condicions particulars, els és impossible desplaçar-se fins a la Gran Carpa. En aquest sentit, els artistes del Festival enguany oferiran actuacions fins a 6 centres: al Centre Penitenciari Puig de les Basses on s’ha assistit des de la 2a edició, a l’Asil Vilallonga on s’hi va des del 3r Festival, serà el tercer any que es va al Centre Sociosanitari Bernat Jaume, el segon que s’assisteix a la Residència Els Arcs i a l’Associació de  Malalts d’Alzheimer i el primer que s’anirà a la Residència Les Forques. Serà durant els dies previs a l’estrena, 13 i 14 de febrer. Les actuacions fora de la pista sempre han rebut molt bona acollida pels interns i valorada molt positivament pel personal encarregats dels centres [vegeu declaracions al final de la nota]. Per a la coordinació de la majoria d’accions hi col·labora activament Rotary Club Figueres XXI.

Un any més es fa entrega de 100 entrades per a l’estrena a Càritas de Figueres que les distribuirà entre aquelles famílies que per la seva situació econòmica no poden adquirir una butaca per a algun dels espectacles i també a altres col·lectius en risc d’exclusió de la ciutat.

Una altra de les novetats d’enguany és que els espectadors tenen la possibilitat d’afegir un euro de donació al comprar les seves entrades i que tots els infants menors de dos anys que assisteixin al festival pagaran una entrada simbòlica d’1 euro. La suma íntegra de les dues quantitats es destinarà enguany a la fundació Altem.