El Festival Castell de Peralada finalista als prestigiosos International Opera Awards

2020-02-10 10:00

El passat 5 de febrer, els prestigiosos International Opera Awards van anunciar els finalistes per als seus Premis 2020 en els que el Festival Castell de Peralada ha estat seleccionat en la categoria de Millor Festival. L'esdeveniment anual celebra els èxits en l'òpera a tot el món durant l'any reconeixent l'excel·lència en una àmplia gamma de categories i aquesta és la primera vegada que el festival empordanès opta a una de les nominacions.

El proper 4 de maig de 2020, s'anuncien en una gala al Sadler 's Wells de Londres els guanyadors en les 18 categories, juntament amb premis especials per filantropia i lideratge. Serà llavors quan sabrem si el Festival Castell de Peralada acaba imposant-se en la nominació de Millor Festival superant el Donizetti Opera Festival de Bergamo, el George Enescu Festival de Bucarest, Macerata Opera Festival, O19 (Opera Philadelphia) o el Festival Salzburg.

Els International Opera Awards es van crear el 2012 per la revista britànica especialitzada Opera, i des dels seus inicis s'han considerat com els premis més importants de el món de l'òpera. Amb ells, es vol guardonar anualment als millors en el món de la lírica; cantants, compositors directors, produccions, teatres, orquestres, cors, festivals, estrenes absolutes ...), reconeixent públicament als protagonistes de l'any i donant suport a la formació de nous talents en el gènere a través de beques finançades amb els beneficis obtinguts a la gala de lliurament.

La llista de finalistes ha estat confeccionada per un impressionant jurat internacional que inclou crítics, directors d'òpera, directors i creadors, presidit per John Allison, editor de la revista Opera i crític de música clàssica de The Daily Telegraph. Els guanyadors de totes les categories, excepte el Premi del Llector, també seran decidits pel jurat.

Dues companyies d'òpera encapçalen la llista de nominacions; el Teatro Real (Companyia d'òpera, Orquestra d'òpera, Millor estrena absoluta per Je suis narcissiste i Millor Enregistrament en DVD) la Deutsche Oper am Rhein (Educació i divulgació, Nova producció, Estrena mundial), en una edició on diverses companyies d'òpera han estat seleccionades també en dues categories diferents, com ara la Royal Danish Opera, la Fenice, la Royal Opera House, la Monnaie, entre d'altres.

En les categories de cantants, la llista de finalistes per a Millor Cantant femenina inclou la soprano, Maria Agresta, -qui actuarà aquest estiu al Festival Castell de Peralada al costat del tenor alemany Jonas Kaufmann-, Lise Davidsen, Christine Goerke, Kate Lindsey, Lisette Oropesa i Elza van den Heever. Els finalistes en la categoria de Cantant Masculí són Javier Camarena, Stephen Gould, René Pape, George Petean, Russell Thomas i Carlos Álvarez, que també estarà present el proper estiu al Festival Castell de Peralada en la nova producció de festival, Aida.
Aquesta nova edició dels International Opera Wards destaca la nombrosa presència de compositores en la categoria d'Estrena Mundial amb Je suis narcissiste de Raquel García-Tomás (Teatro Real), Whiteley d'Elena Kats-Chernin (Opera Austràlia) i el treball guanyador del premi Pulitzer d'Ellen Reid, prism (Beth Morrison Projectes).

Els amants de l'òpera de tot el món estan convidats a votar en el Premi dels lectors de la revista Opera per a seleccionar un guanyador entre els finalistes, inclosos Ildar Abdrazakov, Cecilia Bartoli, Jamie Barton, Elīna Garanča, Jonas Kaufmann, Karita Mattila, Anna Netrebko, Erwin Schrott, Michael Spyres i Bryn Terfel. La votació es pot fer en aquest enllaç www.operaawards.org/vote/ fins al divendres 27 de març.