El Festival Castell de Peralada estrena una 'Traviata' en clau feminista

2019-08-01 17:30

Paco Azorín ha tornat al Festival Castell de Peralada per a dirigir aquesta Traviata" amb una posada en escena contemporània que és un cant a l’amor i a la llibertat. L’òpera de Verdi es podrà veure les nits dels dies 5 i 7 d’agost a l’Auditori Parc del Castell amb un repartiment de luxe Ekaterina Bakanova (Violetta Valery), René Barbera (Alfredo Gernont) i Quinn Kelsey (Giorgio Germont). A l'apartat musical, Riccardo Frizza dirigirà al fossat l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu. Les veus de Laura Vilà, Mercedes Gancedo, Vicenç Esteve Madrid, Carlos Daza, Guillem Batllori i Stefano Palatchi, completen un repartiment que comptarà també amb les veus del Coro Intermezzo, que estarà dirigit per José Luís Basso.

Oriol Aguilà, el director del Festival Castell de Peralada, ha explicat que ‘aquesta Traviata és una producció idònia per a un Festival. Una producció que possiblement molts teatres d’òpera no farien però que és una aposta i un projecte gairebé fet a mida d’un festival. A més, una any més, la construcció de la producció s’ha dut a terme en tallers de Figueres, Cabanes i Peralada, convertint-la en un producció de quilòmetre zero’. 

L’escenari ha estat concebut com a un lloc fonamental de ficció, de màgia i de realitat poètica que permetrà veure no només el que els personatges fan, sinó sobretot el que els personatges pensen i senten. Per això, el director d’escena, Paco Azorín, ha creat un doble pla d’acció en vertical. A baix, es situa la realitat. 

A dalt, simultàniament, es presentaran els desitjos, el pensament, les passions que fins ara, segons afirma el mateix Azorín ‘la nostra cultura ens havia convidat a deixar-los soterrats o amagats. Tractem de ser sempre lliures’. Azorín ha afegit que ‘en aquesta Traviata, l’amor no sempre és dolç, el plaer no sempre és destructiu, la família no sempre és coherent, la malaltia no sempre és una expiació dels pecats de joventut, el passat no sempre és millor, però la
protagonista és sempre lliure”. 

Els dies 5 i 7 d’agost a Peralada veurem una Traviata que Paco Azorín ha pensat molt especialment per al públic que va per primer cop a l’òpera però també per als que ja coneixen aquesta obra que es presenta des d’un punt de vista molt nou que permetrà fer una nova lectura.

Aquesta Traviata es presenta en clau contemporània seguint la línia del espectacles del director d’escena. L’apoderament de la dona a principis del s. XXI ha permès veure el món amb uns altres ulls, amb una visió molt més oberta, global i integradora. Paco Azorín ha explicat que ‘Violetta, la nostra protagonista, és una dona lliure, un esperit lliure, una dona que no necessita consells o tuteles per ser ella mateixa en tot moment, per gaudir de la vida que vol dur i per estimar amb total llibertat’. Per aconseguir-ho, explica Azorín ‘he cregut necessari donar un gir i apostar per una lectura des de l’òptica de la protagonista, transformant a Germont en l’enemic i lluitant contra la visió masclista i opressora que la designa com una dona extraviada”. 

El conjunt del muntatge mostra un París de moda i luxe on el vestuari del dissenyador Ulises Mérida ajudarà molt a recrear aquesta atmosfera, pel seu caràcter molt elegant a la vegada que també molt teatral. El dissenyador s’ha mostrat encantat amb aquest encàrrec, el primer com a dissenyador d’un muntatge operístic que signa amb la seva firma. Mérida ha creat per a l’ocasió un vestuari que no estarà per sobre del muntatge sinó que acompanyarà en tot moment l’al·legat feminista de la producció. Ha explicat que ‘ hem aconseguit fer una Violetta feminista, moderna i contemporània... Hem treballat moltíssim el cor amb un canvi de rols i de vestuari que trenca les barreres entre allò masculí i femení. Es veuran uns personatges actuals, una Traviata molt carnal i sobretot molt reivindicativa.’ 

Aquest any, "La Traviata" de Verdi torna al Festival Castell de Peralada per tercera vegada. La primera, va ser l'any 1996 amb direcció musical de Marco Armiliato i amb una jove Ainhoa Arteta en el rol de Violetta. El títol va tornar a la programació del Festival el 2005 amb una producció de les Joventuts Musicals d’Alemanya. Dilluns, Paco Azorín i el Festival Castell de Peralada estrenen aquest drama verdià en coproducció amb la Ópera de Oviedo.