El FASTT inaugurarà el dijous 7 de juliol una nova edició que arribarà a 8 micropobles de l'Alt Empordà

2022-07-04 11:00

El FASTT inaugurarà aquest dijous, 7 de juliol, una nova edició en la qual tindrà presència en 8 micropobles de l’Alt Empordà. Aquesta serà la vegada en què més pobles participen de la proposta després que l’any passat en fossin sis i el 2020 tres. L’estrena del festival serà a Garrigàs, on es veurà l’espectacle Àvol de la companyia Circ Bover.

La majoria d’espectacles programats són produccions que no s’han vist encara a la comarca. Entre aquests hi ha teatre de text, circ, un espectacle itinerant pel bosc, clown i sessions de swing i cuplets, tots ells pensats per representar-se en espais singulars i a l’aire lliure. Els municipis que participen d’aquesta edició són Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Sant Mori, Siurana, Vilamacolum, Vilanant i Vilaür –així com l’anteriorment anomenat, Garrigàs–. 

La programació d’aquesta edició compta amb 8 espectacles que es repartiran pels micropobles del FASTT. L’objectiu del projecte és descentralitzar l’exhibició cultural i apropar a les zones rurals –concretament a municipis de menys de 500 habitants– la cultura, així com desmarcar-se de la programació convencional de la resta de festivals de la comarca i proposar espectacles teatrals, de dansa i de circ de mitjà i gran format. 

La programació setmanal

En la primera setmana del festival, del 7 al 10 de juliol, es veuran quatre espectacles. L’inaugural Avol de la companyia mallorquina Circ Bover és una peça de circ contemporani còmica i reflexiva sobre l’actual paper de la cultura. L’endemà, 8 de juliol, el FASTT es traslladarà a  Sant Mori amb l’espectacle Hamlet 0.1, la Stand-up Tragedy –un monòleg cara a cara amb l’auditori, parlant directament al públic– creat i dirigit per Sergi Belbel i interpretat per Enric Cambray. L’espectacle, estrenat aquest any a Barcelona, és una relectura del primer acte de la famosa tragèdia de Shakespeare en clau d’humor.

Pel primer cap de setmana del festival, el FASTT programa l’aclamada coproducció de FiraTàrrega, el festival TNT, la Fira Mediterrània de Manresa i l’Antic Teatre de Barcelona, Parné. L’espectacle dirigit i interpretat per Glòria Ribera i que es representarà a Ordis el 9 de juliol, és un recull de cuplets carregats de picardia política, sentit de l’humor complex i reivindicació de la vida més enllà de la norma. L’endemà, 10 de juliol, el festival altempordanès comptarà amb l’espectacle de clown de Maite Guevara, ¡Qué buen día!, que arribarà del País Basc per compartir amb el públic jocs, objectes impossibles, anècdotes i històries. Aquest tindrà lloc a Palau de Santa Eulàlia i està pensat per a tots els públics.

Coincidint amb l’estrena, el dijous, diversos veïns s’han volgut implicar en el projecte i abans de l’inici de l’espectacle tindrà lloc una cercavila a càrrec de la colla gegantera La Curcullera de Palau de Santa Eulàlia i la colla del Dragó Espàrrec de Vilaür.

Nova cervesa del FASTT

Enguany el FASTT i Limbik Co. –empresa de cervesa artesana empordanesa– s’han associat per crear una nova cervesa edició única, que només es podrà provar al festival. Per la seva elaboració s’ha comptat amb la col·laboració de diversos veïns dels pobles participants, que han facilitat marialluïsa, i amb el patrocinador Fruites Hurtós, que ha cedit les llimones. Una cervesa sense gluten amb un toc cítric que es podrà provar per primer cop els dies de festival.

Eléctrico 28 protagonitzarà Micropobles a escena

Micropobles a escena és la proposta que impulsa el FASTT per incentivar la participació ciutadana als micropobles on té lloc el festival. Aquest any s'ha escollit un workshop titulat La teva mirada al carrer, que dinamitzarà el col·lectiu escènic Eléctrico 28, finalista dels XXIII Premis de la Crítica d’Arts Escèniques i que es va veure a Fira Tàrrega 2021.

El taller, que ja compta amb una quinzena d’inscrits, tindrà lloc les tardes del 13 al 16 de juliol i el resultat es podrà veure el 17 de juliol a Vilanant (a les 12h i 18 h de la plaça Major), en el tancament de l’edició. L’activitat consistirà en un taller d’arts performatives a l’espai públic tenint en compte el treball de l’espai i del propi cos, així com l’observació imaginativa dels pobles. És un taller fet íntegrament al carrer, orientat a qualsevol persona major de 16 anys amb o sense formació en arts escèniques o teatre. La proposta és gratuïta tant per als participants al taller com per als espectadors.

La cultura, més accessible

El FASTT aposta aquest any per una política de preus encara més popular i per garantir l’accés a la cultura per a tothom. És per això que l’organització ha decidit reduir un 30% el cost de cada entrada, que a partir d’ara costarà 12,5 €. Es poden adquirir a través de la web www.fastemporda.cat.