El FASTT engega la segona setmana de programació amb l’inici del taller participatiu amb veïns dels micropobles

2022-07-12 17:30

El FASTT engega la segona i darrera setmana de festival després d’una molt bona valoració del que han estat els primers dies de programació. Un total de 280 persones han passat ja pel festival entre els quatre primers espectacles, del 7 al 10 de juliol. Ara, el taller participatiu amb els veïns dels micropobles marcarà l’inici del segon tram de programació, que culminarà diumenge 17 amb la presentació del treball fet en el taller.

El taller, conegut com a Micropobles a escena, pretén incentivar la participació ciutadana als micropobles on té lloc el festival. Aquest any s'ha escollit un workshop que ja ha esgotat inscripcions titulat La teva mirada al carrer, que dinamitzarà el col·lectiu escènic Eléctrico 28, finalista dels XXIII Premis de la Crítica d’Arts Escèniques i que es va veure a Fira Tàrrega 2021.

El taller, amb 20 inscrits, començarà demà, 13 de juliol, i reunirà els participants cada tarda per a preparar una creació. El resultat es podrà veure el 17 de juliol a Vilanant (a les 12h i 18 h a la plaça Major), en el tancament de l’edició. L’activitat consisteix en un taller d’arts performatives a l’espai públic tenint en compte el treball de l’espai i del propi cos, així com l’observació imaginativa dels pobles. És un taller gratuït fet íntegrament al carrer, orientat a qualsevol persona major de 16 anys amb o sense formació en arts escèniques o teatre.

La programació setmanal

Aquesta segona setmana del FASTT s’estrenarà a Siurana el dijous 14, on es veurà El bon policia, la producció d’El Maldà a partir de la comèdia de Santiago Rusiñol. L’obra, que es va veure a Barcelona la passada temporada teatral, posa en evidència els prejudicis socials i l’arbitrarietat de la justícia a través de la història de supervivència de dos amics. L’endemà, 15 de juliol, la Cia Pagans presentarà a Vilaür l’obra Paraules que trenquen Ossos, un espectacle que ha esgotat entrades i que interactuarà directament amb el públic, el qual s’haurà d’endinsar de nit al bosc i rebrà comunicacions al telèfon mòbil que el sorprendran. Per aquest muntatge, guanyador del Premi de la Crítica d’Arts Escèniques com a millor espectacle de carrer 2021, s’han previst dues sessions, a les 21.45 h i a les 23 h, amb un aforament màxim de vint-i-cinc persones en cada una d’elles.

El darrer cap de setmana del FASTT hi haurà, el 16 de juliol a Vilamacolum, l’espectacle Kilòmetres de Meritxell Yanes. L’obra tragicòmica explica, a través d’un monóleg escrit i dirigit per Marilia Samper, la història d’una família recorrent les passes d’aquestes persones al llarg dels anys i dels llocs, en un relat que qualsevol persona es pot fer seu. Per a clausurar el festival, el 17 de juliol a Vilanant, ens visitaran dues companyies de dansa: The Dawn Beat i la Cia Mar Gómez. Vespre de swing, nom de l’espectacle que posarà punt final a l’edició, combinarà dues peces de swing de les dues companyies. The Dawn Beat farà una mostra de Lindy Hop i la Cia Mar Gómez portarà  Swing-it, una peça de dansa-teatre que animarà als assistents a ballar. Per acabar amb la festa, a dos quarts de nou, DJ Llamàntol amenitzarà la nit amb una jam session de Lindy Hop gratuïta amb discs de vinil dels anys vint i trenta.

La majoria d’espectacles programats són produccions que no s’han vist encara a la comarca. Entre aquests hi ha teatre de text, circ, un espectacle itinerant pel bosc, clown i sessions de swing i cuplets, tots ells pensats per representar-se en espais singulars i a l’aire lliure. Els municipis que participen d’aquesta edició són Garrigàs, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Sant Mori, Siurana, Vilamacolum, Vilanant i Vilaür.

La programació d’aquesta edició inclou 8 espectacles que es reparteixen pels micropobles del FASTT. L’objectiu del projecte és descentralitzar l’exhibició cultural i apropar a les zones rurals –concretament a municipis de menys de 500 habitants– la cultura, així com desmarcar-se de la programació convencional de la resta de festivals de la comarca i proposar espectacles teatrals, de dansa i de circ de mitjà i gran format.