El dissabte de les matemàtiques torna a Figueres el dia 1 de febrer

2014-01-27 11:00

Les fundacions Príncep de Girona i Ferran Sunyer Balaguer i l’Ajuntament de Figueres han organitzat la tercera edició del ‘Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà’. 

La jornada, que es farà el proper dissabte 1 de febrer a Figueres, pretén acostar els joves a les matemàtiques i mostrar-los la importància que tenen en el món actual. Com en l’edició anterior, està dirigida a alumnes de primer i segon de batxillerat dels centres de l’Alt Empordà i obert també a estudiants de la Catalunya Nord. Ja hi ha confirmada la presència de prop de 90 estudiants, entre els quals també n’hi haurà de Girona, Sant Feliu de Guíxols i de Ceret, a la Catalunya Nord.

Vols saber com construir un polígon regular només amb regle i compàs? Saps que l’espionatge modern està relacionat amb les compres per internet? Vols saber quant val portar un iPad des de la Xina? Aquests seran els interrogants que es desvetllaran en els tres tallers que centraran la jornada del ‘Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà’.

Els objectius principals de la jornada seran mostrar la presència de les matemàtiques en el món actual, tant en les diferents branques de les ciències (incloses les ciències socials) com en les noves tecnologies; fomentar l’interès i la vocació científica al voltant de les matemàtiques; encoratjar el treball en equip i la participació activa en l’experimentació i la resolució de problemes; situar les matemàtiques i les seves branques en un context de problemes reals i de la vida quotidiana i posar un grup d’estudiants de batxillerat amb interès per les matemàtiques en contacte amb matemàtics professionals d’alt nivell i amb estudiants del Grau de Matemàtiques, amb la intenció d’acostar-los a la realitat de l’activitat matemàtica professional.

En definitiva, l’objectiu de les entitats organitzadores és “trencar amb la idea que les matemàtiques són una ciència llunyana, invisible i difícil d’entendre per ajudar a fer veure als joves que tenen molt a veure amb la cultura i la vida quotidiana”. “I fer-ho especialment en un moment en què les matemàtiques juguen un paper fonamental com a llenguatge comú de tota la ciència i són essencials en el desenvolupament tecnològic”, destaca l’organització.

‘El Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà’ està dirigit als estudiants de primer i segon curs de batxillerat dels centres d’ensenyament secundari de l’Alt Empordà, que hi participaran en equips de dos alumnes cadascun. En aquesta tercera edició, la jornada es torna a obrir a les comarques veïnes de l’Alt Empordà i també a la Catalunya Nord.

Les activitats s’iniciaran dissabte a 2/4 de 10 del matí i està previst que acabin al voltant de les 2 del migdia al Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer de Figueres. La jornada estarà coordinada per Jaume Aguadé, catedràtic del Departament de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).