El taller 'El Desenterrador' recuperarà paraules en desús

2013-10-11 14:00

Paraules com “via” o “cultura” tenen en l'actualitat nous sentits allunyats de la seva etimologia. El projecte El Desenterrador de la Societat Doctor Alonso, dirigida pel dramaturg Tomàs Aragay i la coreògrafa Sofia Asencio, es proposa recuperar paraules en desús o que han canviat totalment el seu sentit original dins un ambiciós treball de creació i investigació al voltant del cos i les paraules que tindrà lloc en diverses ciutats del món a través de tallers gratuïts i oberts a tothom. El procés d'investigació s'iniciarà a Figueres i dins el marc del Festival de Cultura Contemporània de l’Empordà INGRÀVID 2013 en un taller-residència que tindrà lloc els dies 26 i 27 d'octubre. 

Els tallers d'El Desenterrador també es duran a terme a Barcelona, Sevilla, Buenos Aires i Montreal, entre d'altres ciutats. A Figueres, el taller estarà dirigit per Tomàs Aragay i Sofia Asencio, el crític d'art Eudald Camps i l'artista Xavier Bobés (Playground) i està adreçat a un públic divers: des de gent gran que és coneixedora de paraules molt habituals a l’Empordà com “emprés” o “esglàput”, algunes de les quals han desaparegut o estan molt en desús, fins a gent molt jove que està transformant el llenguatge parlat i escrit. 

En aquest ampli ventall el taller serà un joc de recerca lingüística i semàntica i acabarà també en la seva part física o corpològica, doncs la manera de parlar i pensar afecta també la manera de fer i actuar, i per tant de moure’s. Les conclusions d'aquest taller es donaran a conèixer en el sí del festival INGRÀVID, del 8 al 10 de novembre. 

L'objectiu final és crear un espectacle de teatre, dansa i performance que es presentarà a Figueres un cop finalitzi el projecte, que es preveu d'aquí a dos anys. El Desenterrador ha rebut la beca Agita, atorgada per l'Ajuntament de Figueres.

TALLER EL DESENTERRADOR
Dies: 26 i 27 d'octubre
Hora: 26 octubre, de 16.00-20.30h; 27 d'octubre, de 10.00 a 13.30h
Lloc: Teatre El Jardí de Figueres (Plaça Josep Pla)
Edat: a partir de 16 anys
Taller obert i gratuït
Inscripcions prèvies a tallers@festivalingravid.com. Referència “Taller El Desenterrador”.
Més informació 633422016 (Sofia)

 

Lloc de cerca