El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha seleccionat, un any més, la candidatura Galp Costa Brava per a continuar com a Grup d’Acció Local Pesquer

2023-03-29 19:00

Avui dimecres s’ha presentat la candidatura Galp Costa Brava 2024-2029 a la Casa de Cultura de Llançà. Ha comptat amb la presència del director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Elisabet Sànchez, l’equip tècnic i el president de l’Associació GALP Costa Brava, Jordi Fulcarà i l’alcaldessa de Llança, Núria Escarpanter.
Un any més, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha seleccionat la candidatura Galp Costa Brava per continuar com a Grup d’Acció Local Pesquer, entitat necessària per vehicular les ajudes econòmiques als municipis pesquers. Cal tenir en compte que enguany s’ha doblat el pressupost de les ajudes amb l’objectiu d’implementar els projectes dels Grups d’Acció Local Pesquers (GALP) a la totalitat del litoral pesquer català. El pressupost destinat al desenvolupament local participatiu els pròxims sis anys és de 15,6 milions d’euros per tot Catalunya.

L'àmbit territorial del GALP Costa Brava abraça els municipis pesquers de: Cadaqués, l'Escala, Llançà, Palamós, El Port de la Selva, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Torroella de Montgrí  i l’Estartit, una superfície total de 254 km².

Fins ara, l’ens territorial ha repartit més de 2,5 M€ a un total de cinquanta beneficiaris i aquest 2023 ha batut rècords en sol·licituds rebudes, passant de 24 a 49 que optaran a un total de 500.000 €. D’aquestes 49 sol·licituds, a l’abril es coneixerà quines es finançaran i s’executaran fins el 15 de setembre de 2023. 

Per optar als ajuts, les candidatures seleccionades han de presentar una Estratègia de Desenvolupament abans del 31 de juliol de 2023 i aquestes es podran acollir a un ajut preparatori per la dinamització del procés participatiu i la redacció dels projectes. En el cas del grup Costa Brava, rebran 7.347,60 euros per a la redacció del projecte. Aquests projectes hauran de mostrar la vinculació amb l’Estratègia Marítima de Catalunya. Es tindrà en compte la zona d’aplicació de les activitats i també altres criteris territorials (municipis, superfície d’aplicació de la proposta), sectorials (activitat pesquera, aqüícola, Economia Blava), socials (densitat de població, atur i renda familiar) i ambientals (superfície de zones PEIN al territori), i es prioritzarà la presència de dones de la mar en el territori dels projectes proposats. També es valorarà si les activitats presentades contribueixen als objectius estratègics del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l’Aqüicultura i a implementar l’estratègia de la granja a taula, a desenvolupar l’Economia Blava, a mitigar el canvi climàtic i a fomentar el patrimoni cultural, social i ambiental. Es valorarà així mateix la capacitat dels Grups d’Acció Local Pesquers candidats i la implicació dels actors locals, ja que amb l’objectiu de garantir l’impacte sobre les comunitats pesqueres, aquests grups hauran de ser liderats pel sector pesquer.

Actualment, s’identifiquen 4.441 llocs de treball dels sectors de l’Economia Blava a la zona. L’atur juvenil de la zona és del 5,53%; la taxa d’atur de les dones és del 9,75% i la taxa d’atur en el sector primari és de 4,10%. A GALP Costa Brava hi ha adherides un total de vuit confraries de pescadors del litoral gironí i una flota pesquera de 167 embarcacions que generen captures de 4.922 tones anuals amb una recaptació en primera venda de 26 milions d’euros. La zona compta amb activitat aqüícola amb 2 instal·lacions autoritzades, que produeixen anualment 107 tones de productes aqüícoles i una recaptació en primera venda de gairebé 1 milió d’euros. A banda de la candidatura del Galp Costa Brava, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en el marc del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA), ha seleccionat quatre candidatures més de Grups d’Acció Local Pesquers (GALP) que abasten la totalitat dels municipis pesquers de Catalunya.

L’artista Carles Bros, Medalla de la Pesca Catalana en 2012, estava convidat a pintar un peix en directe en l’acte de presentació del GALP Costa Brava-FEMPA, a Llançà, el 29 de març. Malauradament, moments abans d’inici de la trobada, s'ha cpmunicat la seva mort sobtada.

Així, l’alcaldessa de Llançà ha demanat un minut de silenci, a l’inici de l’esdeveniment. La resta de ponents també han glossat el maridatge d’art, mar i pesca que ha fet aquest creatiu al llarg de la seva carrera artística.

En acabar la sessió, el públic assistent, provinent de diversos sectors de l’economia blava, ha volgut retre-li un homenatge en posar sota el gall de Sant Pere que havia de dibuixar.