El conseller Santi Vila ha inaugurat la reforma de la plaça Major de Vilabertran

2013-07-07 19:00

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha visitat avui, acompanyat de l’alcalde de Vilabertran, Martí Armadà, la plaça Major del municipi, una vegada finalitzades les obres d’urbanització que s’hi han dut a terme. Els treballs han tingut un cost de 188.170,43 euros (IVA exclòs), dels quals l’Institut Català del Sòl (Incasòl) ha finançat el 47% i l’Ajuntament de Vilabertran, el 53%. L’actuació s’ha basat en un projecte de Collgorgot Arquitectes SCP i ha estat executada per Obycall, Obres i Canalitzacions Lloret SA.

Les obres han consistit en reurbanitzar la plaça Catalunya o plaça Major, situada al centre històric de la vila. La nova plaça ha adquirit un paper estructurador del barri, com a eix vertebrador i dinamitzador, recuperant el seu protagonisme dins el poble i prioritzant l’ús del vianant.

La plaça Major, de forma trapezoïdal, té una superfície de 829m2 i presentava un paviment molt deteriorat, a més de les diferents xarxes de serveis molt envellides i obsoletes.

A l’hora de projectar el nou disseny de la plaça, s’ha jugat amb la coincidència, en dimensions i orientació, amb el claustre del monestir de Santa Maria. En aquest sentit, la renovació dels paviments, utilitzant diversos materials, ha servit per superposar la imatge del claustre del monestir sobre la plaça Major i crear diferents zones.

L’actuació també ha inclòs la instal·lació de nou mobiliari urbà, com bancs, papereres, pilones i una placa informativa. S’ha substituït la font existent per una de nova i s’han incorporat noves jardineres i vegetació, donant especial protagonisme a l’arbre central de la plaça, com a punt de trobada dels veïns de Vilabertran.

Pel que fa als serveis, s’ha substituït la xarxa de clavegueram i d’aigua potable. Les xarxes de baixa tensió i de telecomunicacions s’han renovat i soterrat. En aquest darrer cas, inclou els serveis de telefonia, fibra òptica i televisió per cable. S’ha substituït tot l’enllumenat públic i s’ha dotat les noves jardineres amb una xarxa de reg automatitzat.

La plaça Catalunya o plaça Major està situada al centre històric de Vilabertran, molt propera al monestir de Santa Maria i a l’Abadia de Santa Maria. Aquest conjunt monàstic constitueix un dels millors exemples conservats a Catalunya de l’arquitectura de les canòniques regulars medievals.