El conseller de Salut Boi Ruiz participarà a l'acte dels 700 anys de l'Hospital de Figueres

2013-11-22 08:00

El conseller de Salut, Boi Ruiz, participarà aquest divendres al vespre a l’acte institucional per commemorar el 700 aniversari de l’Hospital de Figueres. Es tracta d’una celebració oberta al públic, al Teatre Municipal el Jardí, que començarà a les 20 h, amb els parlaments institucionals. Intervindran Miquel Àngel Fumanal, coordinador del llibre 700 anys de l’Hospital de Figueres editat especialment per a l’ocasió i que recull la història del centre sanitari; Roser Fàbrega, una de les professionals de l’Hospital en actiu amb més antiguitat, el conseller de Salut i l’alcaldessa i presidenta del Patronat de la Fundació Salut Empordà, Marta Felip. L’acte es clourà amb una actuació de jazz a càrrec d’Andrea Motis, Joan Chamorro i Josep Traver. Seran presents a l’acte, els principals representants locals i de l’àmbit sanitari de la Regió Sanitària de Girona.

El centre sanitari empordanès es va fundar l’1 de juliol de 1313, a Vilabertran, quan el bisbe Guillem de Vilamarí va presidir el nomenament de Bernat Jaume i la seva esposa Garsenda com als primers hospitalers de l’Hospital de la vila de Figueres que s’havia construït gràcies a la donació dels seus béns. El primer edifici de l’Hospital estava situat a l’actual carrer de la Jonquera, la via que comunicava directament amb França i en els seus inicis l’activitat hospitalària devia ser força minsa i la seva funció, més que curativa, era la donar aixopluc i alimentar als malalts pobres, pelegrins i visitants ocasionals de la vila.

La història ha portat l’Hospital de Figueres a haver d’ubicar-se en diferents edificis i no va ser fins al 1956 que es va construir el que coneixem avui en dia. Això sí, de dimensions més reduïdes. El 1981 amb les transferències de les competències sanitàries a la Generalitat de Catalunya, s’inicia una profunda transformació de la institució, que passa d’una activitat bàsicament asilar a posar els fonaments de l’hospital comarcal que és avui en dia.

L’Hospital de Figueres va registrar l’any passat un total de 10.319 ingressos hospitalaris i va realitzar 7.171 intervencions quirúrgiques, a més d’atendre 1.072 parts. A Urgències es van fer 65.071 assistències i 124.857 visites ambulatòries a consultes externes. Aquestes són algunes de les dades de l’activitat assistencial del centre, que també imparteix docència i realitza recerca.

Foto: Arxiu família Ferrer