El Consell d'Alcaldes reclama la necessitat que el desdoblament de l’A2 sigui prioritari pel Govern de l’Estat

2010-07-28 11:00

El Consell d’Alcaldes, reunit aquest dimarts a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, ha aprovat per unanimitat fer públic el següent manifest en relació a l’aturada de les obres de l’A-2:

L’A2 és una de les vies de comunicació més transitades de les comarques gironines. És la porta d’entrada a Catalunya, i la interconnexió amb Europa. És un eix viari molt important, tant per la mobilitat de les persones, com pel trasllat de mercaderies.

Per a l’Alt Empordà és una via fonamental ja que constitueix l’únic eix central de comunicació. L’únic i gratuït, ja que l’alternativa de l’autopista, no solament te importants mancances (ampliació i enllaços) sinó que suposa un cost notable pel ciutadà empordanès. Malgrat això, i tot i acollir la frontera entre els dos estats, històricament aquest tram d’A2 ha estat oblidat a l’hora de projectar millores i de fer-ne el manteniment, cosa que l’ha convertit en un vial molt degradat. Per la seva importància estratègica considerem que és una via que hauria d’estar desdoblada des de fa molts anys.

Amb l’inici de les obres de desdoblament de l’A2, l’any 2004 s’albirava la solució a la reivindicació que de fa anys venen fent els sectors empresarials, institucionals i ciutadans, els quals han considerat aquesta infraestructura clau pel desenvolupament econòmic i social del nostre territori. Però després de l’obertura del tram Fornells-Aeroport, l’any 2008, les obres no han tingut continuïtat, i, recentment, el ministre José Blanco ha anunciat que s’aturaven les obres previstes al sector nord.

Atès que reiterem la nostra reivindicació de la importància estratègica, des d’un punt de vista econòmic i social, de l’A2, per tal de facilitar la mobilitat en el territori, així com la interconnexió amb Europa.

Atès que el seu desdoblament ens ha de permetre millorar en competitivitat i productivitat.

Atès que amb l’aturada de les obres, la situació de deixadesa ofereix un paisatge degradat i desolador, perjudicant encara més el nostre territori, i essent un perill per les persones que transiten diàriament per aquesta via.

MANIFESTEM

Primer.- No es pot admetre l’aturada de les obres de l’A2, pel fet de ser una infraestructura llargament reivindicada pel territori i necessària pel volum de trànsit que suporta (per la Jonquera passen de 6.000 a 8.000 camions diaris).

Segon.- La necessitat que el desdoblament de l’A2 sigui prioritari pel Govern de l’ Estat, i que, per tant, es reprenguin les obres que ja estaven adjudicades i es procedeixi a l’adjudicació dels trams que encara estan pendents.

Tercer.- Fer costar al Govern de la Generalitat de Catalunya, perquè negoci amb el Govern de l’Estat el desbloqueig d’aquesta situació.

Quart .- Mentre no es reanudin les obres, s’adoptin totes les mesures necessàries per garantir la seguretat de la via, i per no crear més perjudicis a la ciutadania.