El Consell Comarcal rep dues 'Pajaritas azules' que reconeixen l'excel·lència en la gestió de la recollida selectiva de paper i cartró

2017-02-07 16:00

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha estat reconegut per l'excel·lència en la gestió de la recollida selectiva de paper i cartró per part de l'Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró (ASPAPEL). En concret ha rebut dues “Pajaritas Azules” que van ser lliurades ahir al conseller de Medi Ambient, Josep Maria Cervera, en el transcurs d'un acte celebrat a Madrid amb la presència de la ministra d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina.

Cervera ha declarat que “es tracta d'un nou premi concedit al Consell Comarcal en matèria de reciclatge. El guardó lloa l'esforç que realitzem per millorar la recollida de paper i cartró en el nostre àmbit territorial, però també és un reconeixement a tots els empordanesos per la sensibilització que tenen en el reciclatge encara que ens queda força camí per recórrer. Tot plegat ens esperona per anar millorant i poder aconseguir el màxim reconeixement, és a dir tres 'Pajaritas Azules'”.

El premi és el resultat de la participació al programa 'Tu Papel 21, Municipios' d'ASPAPEL, amb el qual es reconeix l'excel·lència en la gestió de la recollida selectiva de paper i cartró, la consolidació del cicle sostenible del paper i l'esforç en la millora contínua. L’ens comarcal ha aconseguit 68 punts i s’ha quedat a les portes d’obtenir el màxim, tres “Pajaritas Azules”, que s'atorguen a partir dels 70 punts.

Per participar en aquest programa, que no ha tingut cap cost per al Consell, s’ha facilitat a ASPAPEL tota la informació relativa a la gestió que es realitza amb els residus de paper i cartró, la qual s'avalua a través de diferents indicadors, identificant els punts de millora que progressivament es poden anar corregint. La certificació d'aquest programa permet auditar el servei i obtenir un millor control de la gestió del paper i cartró, el que serveix per augmentar la qualitat i eficàcia del treball que es desenvolupa en aquesta matèria.

Un total de 29 ajuntaments o ens supramunicipals de 12 comunitats autònomes espanyoles rebran aquest any algun dels reconeixements de les “Pajaritas Azules”. Catalunya, Andalusia i Castelló i Lleó encapçalen el rànquing amb més guardons. De Catalunya, a banda del Consell Comarcal, també s'han guardonat els ajuntaments de Barcelona, Lleida i Terrassa

L'avaluació analitza 21 indicadors en total, distribuïts en cinc apartats (recollida del contenidor blau, recollides complementàries, informació i conscienciació ciutadana, regulació i planificació i resultats i traçabilitat fins al reciclatge final. Cada indicar es valora amb un barem i la puntuació màxima que es pot aconseguir és de 100 punts. L'auditoria és anual i, per tant, les administracions sotmeses a aquest control poden mantenir, increment o perdre aquest reconeixement.