El Consell Comarcal promou la identificació d'animals de companyia amb microxip

2016-11-30 19:00

L'àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal ha realitzat, en els darrers mesos, diferents reunions informatives amb els ajuntaments de l'Alt Empordà per a difondre la necessitat de mantenir actualitzat el registre ANICOM i facilitar al màxim la identificació dels animals de companyia a través d'un microxip. La darrera reunió s'ha celebrat aquesta setmana a Pont de Molins. Properament es convocaran altres agents implicats en la protecció d’animals de la comarca per informar-los, també, de les possibilitats d’ús de la base de dades ANICOM.

Des de fa més de vint anys és obligatori que tots els gossos, gats i fures estiguin identificats amb un microxip, que ha de ser implantat pel veterinari. Aquest element permet la localització dels propietaris en cas de pèrdua o abandonament de l'animal. Fins fa poc, però, totes les dades identificatives estaven emmagatzemades en una base privada, l’AIAC, propietat del Consell del Col·legi de Veterinaris de Catalunya.

Des del 2011, la Generalitat de Catalunya disposa del registre ANICOM, l’únic registre obligatori per llei, gratuït i públic, i que pot ser utilitzat pels ajuntaments com a cens municipal. Aquesta nova base de dades facilita els diferents tràmits a realitzar. D’una banda, l’accés a aquest registre el poden obtenir tots els veterinaris, protectores, ajuntaments i agents de l’autoritat i el seu ús no requereix cap cost. D’altre banda, ara ja no és necessari recórrer a un veterinari per a llegir el microxip i avisar els propietaris, ja que es poden localitzar des de les mateixes associacions i administracions.

Malgrat que fa més de 20 anys que la identificació dels animals de companyia és obligatòria a Catalunya, encara hi ha molts propietaris que no tenen identificats correctament els seus animals. Aquest fet provoca que hi hagi molts animals abandonats, saturant així les instal·lacions d’acollida i les associacions protectores d’animals.

A data d’avui, els municipis que treballen conjuntament amb el Consell Comarcal per a registrar el animals de companyia a l’ANICOM han sumat un total de 1.083 animals entre gossos, gats i fures. Municipis com Pont de Molins (126), Agullana (90) o Espolla (73) lideren el nombre d’inscripcions al registre de l'Alt Empordà.

Tot i els esforços realitzats de l’administració, són els propietaris els que han de posar el xip al seu animal de companyia i l’han de registrar al seu ajuntament. Malgrat que aquestes accions son obligatòries per llei, encara hi ha informacions errònies que conviden als propietaris a no posar el xip o a no acudir a l’ajuntament a realitzar el cens. No fer-ho pot ocasionar una sanció de fins a 400 euros.