El Consell Comarcal organitza 2 jornades formatives per a acompanyants de transport i menjador escolar

2010-08-30 09:41

Coincidint amb l’inici del curs escolar 2010-11, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà organitzarà els propers dies 1 i 3 de setembre dues jornades de formació. La primera anirà adreçada a monitors de menjadors escolars i de sisena hora i la segona serà per a monitors de transport escolar. Les dues sessions es desenvoluparan a la seu de la institució i comptaran amb la participació del director dels Serveis Territorials d’Educació a Girona, Andreu Otero, i de la presidenta del Consell, Consol Cantenys.

Des del Servei d’Educació del Consell Comarcal es considera que “el treball dels monitors que atenen els alumnes durant els períodes no lectius (menjador escolar, acompanyament durant la sisena hora i acollida matinal) impliquen la intervenció en situacions de conflicte de diversa tipologia i de diversa gravetat. Els professionals que treballen en aquests àmbits han d’estar predisposats a intervenir-hi i, alhora, han de disposar d’algunes pautes que els permetin fer-ho d’una manera fonamentada, eficaç i, alhora, educativa”

D’altra banda, el Servei d’Educació destaca que “l’acompanyament dels alumnes que utilitzen el transport escolar pot esdevenir una tasca difícil. Són múltiples els factors que hi incideixen: el nombre i la tipologia dels nois i noies, el nivell educatiu i l’horari, entre altres. Una de les funcions que han d’exercir els acompanyants consisteix a vetllar perquè es desenvolupi d’una manera pacífica i, si s’escau, intervenir davant potencials situacions de conflicte (aldarulls, baralles, paraules o gestors grollers)”.

En aquest sentit, en el decurs de les dues sessions formatives s’efectuaran algunes consideracions sobre la intervenció dels monitors en situacions de conflicte, a càrrec de la pedagoga Eva Fornós. També es tractaran els principals interrogants que es desprenen de l’abordatge i s’exploraran alguns dels reptes i de les inseguretats que han d’afrontar els monitors, tot partint de les seves aportacions personals registrades en els darrers anys.

A la jornada de transport estan previstes tres xerrades més. Una sobre “Seguretat en el transport escolar, legislació vigent”, a càrrec de Joan Antoni Balbín, cap de la Secció de Seguretat Viària del Servei Territorial de Trànsit de Girona complementada amb unes explicacions sobre casos pràctics de seguretat en el transport escolar, a càrrec de Ferran Roca, de l'empresa TCC. L’altra conferència portarà per títol “Seguretat viària i incidències en el transport escolar” i l’impartiran Jesús Suárez i Ramon Cos, de l'Àrea de Trànsit de la zona de Figueres. Finalment es parlarà d’“Emergències en el transport escolar” a càrrec de Fèlix Carreras i Mateu Feu, caps dels parcs de bombers de Figueres i de la Jonquera.