El Consell Comarcal ofereix el servei de registre d'animals de companyia de diversos municipis

2012-07-06 11:00

L’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha posat en funcionament el servei de registre d'animals, a través de la plataforma informàtica ANICOM creada per la Generalitat. Aquesta plataforma és una base de dades d'animals de companyia, de manera que si algú troba algun d'aquests animals quan el porta al veterinari o a un centre d’acollida li poden llegir el xip i buscar-ne el propietari ràpidament. 

Tots aquells veïns que hagin de censar el seu gos, gat o fura, i que visquin a un dels municipis adherits a un conveni signat amb el Consell Comarcal, ja poden portar la documentació a l’Ajuntament o bé a l’àrea de Medi Ambient del Consell i se’ls tramitarà gratuïtament el registre. Els municipis adherits són, de moment, els següents: Vilafant, Cabanelles, Llançà, Darnius,Torroella de Fluvià, Cabanes, Cistella i Cadaqués. 

Segons la normativa vigent, correspon als municipis o bé al consells comarcals o a les entitats locals supramunicipals, en el cas que els municipis els hagin cedit les competències, les funcions de recollir i controlar els animals de companyia abandonats, perduts o ensalvatgits i establir un cens municipal, entre d’altres funcions. 

Actualment, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, a través d’un conveni marc amb l’Associació Protectora d’Animals i Plantes de Figueres, ofereix el servei de recollida d’animals abandonats utilitzant el centre d’acollida d’aquesta associació per a la residència dels gossos recollits per aquest servei. Aquesta associació realitza els tràmits de recerca del propietari dels gossos recollits així com la seva adopció si s’escau.  La seva feina es veu afectada pel fet que hi ha un gran percentatge de gossos no censats i, per tant, no existeix la forma de trobar-ne els propietaris. 

En relació al registre municipal d’animals de companyia, el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya va crear l’aplicació informàtica ANICOM per facilitar que els ajuntaments puguin gestionar millor el seu registre censal d'animals de companyia i que de manera automàtica s’actualitzi el registre general a partir dels diferents censos dels ajuntaments de Catalunya. 

Són, doncs, els ajuntaments els que han de portar un cens municipal d’animals de companyia en el qual s’han d’inscriure els gossos, els gats i les fures que resideixen de manera habitual al municipi. Tanmateix,  per la manca de recursos de les administracions locals i amb la voluntat de mancomunar serveis, el Consell Comarcal engega el servei de registre per a tots aquells municipis que en vulguin fer la delegació. 

En els casos que així sigui, els propietaris han de fer constar a l'ajuntament i/o a l'àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal, les dades d’identificació de l’animal i les dades de la persona posseïdora o propietària abans de tres mesos -des del naixement de l’animal o de trenta dies des de la data d’adquisició de l’animal o la modificació d’altres dades incloses en el cens- per tal de registrar-lo gratuïtament.