El Consell Comarcal ha adqurit 57 nous contenidors de recollida selectiva

2011-08-12 09:30

La Comissió de Govern del Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha adjudicat a l’empresa Tècnica de Vehicles Industrials Girona SL l’adquisició de 57 nous contenidors del tipus “Easy” per a la recollida selectiva. En concret, es tracta de la compra de 19 contenidors per a paper i cartró (de 3.000 litres de capacitat), 19 més de vidre (2.400 litres) i uns altres 19 per a envasos (3.000 litres), juntament amb 81 guies metàl•liques complementàries a la instal•lació.

Els contenidors que s’acaben d’adquirir són els darrers que completen la prova pilot del nou sistema de recollida. En la primera fase de la prova pilot es varen posar aquest tipus de contenidors a Sant Pere Pescador, Vilabertran, Sant Miquel de Fluvià, Vilafant i Navata. A la segona fase s’ha completat Navata i s’ha fet Ordis.

Amb aquesta aportació de material s’acaba la prova pilot. Durant aquest temps i fins a finals d’any es veurà com respon el sistema de recollida a les necessitats dels municipis. En la segona fase ja s'ha demanat un ajustament en les tapes i obertures dels contenidors per facilitar-ne l’ús. Tot i això, es demana a la població la seva col•laboració per al manteniment dels contenidors, ja que els actes incívics són els pitjors enemics d'aquestes àrees d’aportació. Des de l’àrea de Medi Ambient es remarca que “cal ser conscients que s'ha fet un esforç molt gran en inversió tant per part del Consell com de l’empresa de recollida per començar a posar aquest sistema”.

Els municipis de la prova pilot s'han triat perquè tots han manifestat la voluntat de posar aquests sistema en la recollida de rebuig. Només queda Vilafant per fer-ho, tot i que ja ho tenen planificat. “D’entrada el sistema agrada als municipis de la comarca i tots els municipis l’han posat en la planificació de la seva gestió dels residus en la mesura que el puguin anar executant. La voluntat del Consell Comarcal és ajudar-los a executar-ho de manera conjunta per tal d'aconseguir recollides amb més eficiència i innovadores” afegeixen des de l’àrea de Medi Ambient.

L'elecció el sistema EASY permet tenir contenidors amb major capacitat, més netedat i comoditat a l'hora de llençar les escombraries i alhora permet un pesatge molt acurat dels residus recollits, solucionant així el problema de repartiment del pes d’escombraries recollit per un camió entre diferents pobles d’una mateixa ruta de recollida.

Aquests contenidors sense rodes queden fixats mitjançant una guia clavada a terra i optimitzen l’espai necessari podent augmentar les places d’aparcament o altres usos de l’espai. Tanmateix s’ha adquirit un nou camió per a la recollida d'aquests contenidors equipat amb una grua amb accionament robotitzat que automàticament reconeix el contenidor i executa la maniobra del buidat del mateix, evitant també la oscil•lació dels contenidors els dies de tramuntana.

La implantació d'aquest sistema va lligat al canvi de la lloc dels contenidors de manera que es disposi de les diferents fraccions en un sol punt i de cara a incorporar el contenidor de matèria orgànica. Amb aquest nou plantejament de la recollida de residus es pretén augmentar el percentatge de reciclatge, tal i com s’ha comprovat a municipis com Vila-seca (Tarragonès), que van augmentar en un 27%, i reduir les despeses en la fracció de rebuig.