El Consell Comarcal forma una dotzena d'Agents Joves de Salut

2019-03-07 13:30

L'Oficina Jove Alt Empordà-Figueres ha tancat el curs d’Agents Joves de Salut, que ha comptat amb una dotzena de participants. L’activitat s’ha realitzat durant els mesos d’octubre a novembre, en el vessant teòric, i en els darrers setmanes, en el vessant pràctic, que ha consistit en l’enregistrament d’uns videos que tenen l’objectiu de conscienciar altres joves de la mateixa edat sobre la problemàtica i que se’n faran difusió de través de les xarxes socials.

El Curs d’Agent Jove de Salut (AJS) és una formació encarada a dotar als joves d'eines i recursos per tal que incideixin entre el seu grup d'iguals, de jove a jove, promocionant els hàbits saludables i preventius. Aquests, de forma voluntària i gratuïta, s'inscriuen al curs organitzat per l'àrea de Joventut del Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Els destinataris del curs són joves d’entre 14 i 18 anys. En definitiva des de l'àrea de Joventut del Consell Comarcal de l'Alt Empordà es considera que una acció clau és l’apoderament dels adolescents en la salut, mitjançant la formació, la creació i el compromís amb els hàbits i estils de vida saludable així com amb el benestar.

El curs ha tingut una durada de dos mesos i ha constat de diversos tallers temàtics, culminant amb una sortida a la casa de colònies del casal de l’Albera (La Jonquera). Les formacions que han rebut els joves han estat sobre sexualitat i afectivitat, imatge i alimentació, violències sexuals (sexting i sexpreading), conductes de risc durant la festa, primers auxilis durant la festa, visita al CAP (amb la llevadora), habilitats per la vida i educació emocional, així com eines i recursos per elaborar una campanya de salut.

Tots els coneixements i experiències es plasmen en el projecte final, que ha constat de la gravació de quatre vídeos escrits, dissenyats i produïts pels i les joves, en els quals es tracten temes com la violència masclista, la igualtat de gènere, la LGBTIfòbia, etc. La finalitat dels curtmetratges és reivindicar i trencar els esquemes socialment acceptats, per a construir una societat més culta i respectuosa.  Aquests vídeos es poden trobar a l’Instagram de l’Oficina Jove (@empordajove) i al canal de Youtube.​

APROXIMACIÓ A LA SALUT EMOCIONAL

Vist els resultats satisfactoris d’anys anteriors, on es va apostar clarament per la formació de joves en salut perquè exercissin com a referents i líders positius entre els seus companys en aquesta temàtica, aquest 2018 des de l’Oficina Jove s’ha ampliat l’enfoc del projecte cap a una aproximació a l'educació emocional i a les habilitats per la vida. En aquests sentit, s’han mantingut les novetats aplicades el 2016 i 2017, ampliant les temàtiques en salut i apostant per intervencions amb nous formadors.

La finalitat del projecte Curs d'Agent Jove de Salut és dotar als joves d'eines i recursos per tal que incideixin entre el seu grup d'iguals, de jove a jove, promocionant els hàbits saludables i preventius. Aquests de forma voluntària i gratuïta s'inscriuen al curs organitzat per l'àrea de Joventut del Consell Comarcal.
Les temàtiques concretes que s’han tractat durant el curs han estat les següents: 
-Estimar ens ha de fer lliures. Sexualitats i afectivitat. (Psicoterapeuta i sexòleg)
-Trenquem cànons de bellesa. Imatge i Alimentació. (Associació Contra l'Anorèxia i la Bulímia, psicòloga)

-Tabú. Violències sexuals. Sexting i sexpreading. (Dinamització d'una APP virtual, dinamitzador i informador juvenil)
-Urgències (Visita al CAP: visita llevadora i classe de RCP i primers auxilis) 
-I tu com actuaries? Presentació projecte SOMNIT portat per voluntaris i coordinadora de Creu Roja. Conductes de risc durant la festa. 
-SOS Soc Jove i ara què: habilitats per la vida i educació emocional.  (pedagoga) 
-Primers auxilis durant la festa. 
-Com elaborar una campanya de salut. Eines i recursos.
-Què és salut i què puc fer com Jove Agent de Salut.