El Consell Comarcal distribuirà a les escoles jocs de cartes amb la història de quatre castells de l'Alt Empordà

2018-12-14 13:00

Des de l’àrea d’Ensenyament i Cultura del Consell es distribuiran passat festes, a totes les escoles de la comarca, uns jocs de cartes amb la història de quatre castells de l’Alt Empordà que han estat editats per l’Associació d’Amics del Castell de Quermançó. Aquesta entitat ha tingut cura de la idea, del disseny i de l’edició d’aquesta producció que ha comptat amb el suport financer dels ajuntaments de Roses i Llers i de diversos patrocinador privats, així com amb la col·laboració del Consell en la revisió dels textos informatius que complementen el joc.

El president de l’Associació d’Amics del Castell de Quermançó, Josep Maria Martorell, va lliurar fa unes setmanes més de 200 jocs de cartes al Consell Comarcal per a la seva distribució entre els centres escolars. Tant la presidenta de la institució, Montse Mindan, com la vicepresidenta i consellera comarcal de Cultura, Sònia Martínez, van agrair aquesta donació que permet conèixer d’una forma lúdica la història de quatre castells de la comarca (la Trinitat de Roses, Llers, Quermançó i Peralada).

Aquesta iniciativa, que porta per nom “Reconstruïm els castells de l’Empordà”, ha estat dissenyada i il·lustrada per l’escriptor Jordi Bibià. L’objectiu del joc, integrat per 54 cartes, és ser el primer a reconstruir un castell. Això s’aconsegueix quan es tenen les sis cartes que configuren l’estructura de la cada fortalesa més la carta estendard. Per preparar el joc, es reparteixen les cartes i comença el de més edat, sempre que disposi de la carta amb el permís de construcció. A partir d’aquí s’han elaborat un conjunt d’instruccions que personalitzen el joc i que incorpora cartes amb condicionants favorables o desfavorables als jugadors com la fada, la bossa dels diners, la bruixa, la parada i fonda i la tramuntana, entre altres.