El Cineclub Diòptria recupera un film de Jordi Mitjà per commemorar el 30è aniversari de la mort de Salvador Dalí

2019-01-20 09:00

El dimecres 23 de gener, a les 20.30 h, coincidint amb el 30è aniversari de la mort de Salvador Dalí, el Cineclub Diòptria projectarà l’assaig fílmic Concèntric. Poble petit, infern gegant que l’artista figuerenc Jordi Mitjà va realitzar el 2006 i que ja s’havia projectat a la mateixa sala Toni Montal de La Cate.

“Diuen, i no sense raó, que en els pobles petits és on passen les coses més extraordinàries i les més terrorífiques. Diuen també que això es deu a la proximitat i a la coneixença entre els habitants que configuren aquestes comunitats”. Sota aquesta premissa s’articula el film Concèntric. Poble petit, infern gegant de Jordi Mitjà. Un conglomerat de narracions en un intent de reconstruir diferents arxius que el realitzador ha anat compilant amb els anys de fonts properes com amics i familiars. 

Aquest trencadís fílmic té el seu centre a Lladó, un poble de l´Empordà, i l´acció no es desplaça més enllà de 20 km a la rodona. El film no intenta explicar la història d’un poble, ja que segons Mitjà: “La història no existeix ni creuant totes les històries”. Aquesta realització polièdrica mostra l’experiència de mirar i d’ésser mirat d´una forma totalment amateur.

El darrer capítol del film es centra en la figura de Salvador Dalí, que morí el 23 de gener de 1989, i des del Cineclub Diòptria recuperem aquest documental de creació de Jordi Mitjà per tal de commemorar l'efemèride de la mort de l'artista.