El Castell de Peralada dedica una exposició als comtes de Peralada i Mallorca

2012-06-15 09:00

Aquest divendres 15 de juny s'inaugura a la biblioteca del Castell de Peralada "Els comtes de Peralada i Mallorca", una exposició que vol mostrar la història a partir d’una una de les nissagues nobiliàries més importants de Catalunya i Mallorca i, per extensió, de la Corona d’Aragó, els Rocabertí. Un llinatge que té el seu origen el s. IX amb Dalmau de Rocabertí, i que en el decurs dels segles ha sobresortit pels seus vincles amb membres de la reialesa:  primer va ser Jaume I, els comtes Dalmau V i el seu fill Jofre III acompanyaren al rei a la conquesta de Mallorca. 

L’exposició mostra documents dels comtes de Peralada custodiats a l’Arxiu del Regne de Mallorca, documents particulars de Casa Vivot  i valuosos llibres i objectes personals preservats a la Biblioteca, a l’Arxiu i al Museu del Castell, d’aquesta família extingida a finals del segle XIX. Dels fons de la Biblioteca s’ha seleccionat el material bibliogràfic i documental que relacionen els comtes de Peralada amb algunes de les possessions més importants de l’illa com Raixa (Bunyolí), Bendinat (Calvià) o Ca’n Puig a Palma. 

L’exposició bibliogràfica i documental es complementarà amb peces del fons museístic, amb mobiliari i quadres i retaules que pertanyien als comtes de Peralada, de pintors mallorquins: Antoni Ribas/Ribes, Fausto Morell o l’atribuïble a Guillem Mesquida. Així mateix es mostraran retrats de la família fets pel millor retratista del segle XIX, Vicente López.