El bon humor rebrota a Figueres aquest setembre amb el Festival Còmic

2021-09-06 08:00

Aquest any el Festival Còmic de Figueres presenta una programació especial fora de les seves dates habituals i adaptada als condicionants del moment però que manté la filosofia del certamen amb una variada oferta d’espectacles d’humor català, humor internacional, petits i grans formats, espectacles de sala, de carrer, clown contemporani, monòlegs, circ i producció pròpia.

Un dels escenaris serà el teatre Jardí on es presenta l'espectacle de Carles Sans, “Per fi sol”, un monòleg dirigit per José Corbacho i que allibera les anècdotes més surrealistes dels 40 anys de El Tricicle.

A la Sala La Cate el festival rescata ‘Coulrophobia’, l’espectacle dels clowns anglesos Opposable Thumb que havien caigut de la programació l'any passat dues vegades per la dificultat de viatjar per la pandèmia. Un espectacle majúscul que ha estat èxit absolut al Mime de Londres i que es presenta com a oportunitat única al nostre país de veure en acció aquest parell de clowns de Bristol al clímax del seu potencial còmic.

L’humor català sense fre correrà a càrrec del col·lectiu El Soterrani que torna a Figueres un any més amb els seus monòlegs de stand up. De nou una alineació estel·lar: Oye Sherman, Ana Polo, Raquel Hervás, Irene Minovas, Marc Sarrats i Josep Català.

I al mateix escenari una nova oportunitat de gaudir de l’espectacle “Pòsit”, co-producció del festival amb l’actriu gironina Meritxell Yanes, una peça tendra, divertida i imprescindible dirigida per Martí Torras i que posa en valor el sentit de l’humor en l’acompanyament de malalties com l’Alzheimer.

Una altra de les raons de ser del Festival Còmic és el teatre de carrer i les propostes gratuïtes i l’escenari de Plaça Catalunya acollirà de nou propostes molt interessants per a tots els públics. 

La Companyia LPM amb l’espectacle de circ Piti Peta Hofen, recent Premi del jurat i Premis dels nens i Nenes a l’Encuentro Internacional de
Artistas Callejeros d’Aguilar del Campo. Fly me to the moon el nou espectacle de la Cia. Leandre Clown amb en
Leandre Ribera i la Laura Miralbés. Kalabazi l’espectacle de l’actriu i artista de circ nascuda al Brasil Jessica
Arpin, on barreja el circ, el clown i la poesia.

Per una altra banda, pensant en el públic adult, el festival obre una nova franja horària i gratuïta amb les matinals de teatre a l'Auditori Caputxins que recollirà l’espectacle d’improvisació “Diàriament” de la Companyia Tot amb l’Ovidi Llorente i en José Malaguilla i “Sóc la Mercè” de la Companyia Quarta Regional amb la clown Elena Ballester. Dues propostes més per descobrir l’humor que es fa a casa nostra.

“Aquest és un any que toca arremangar-nos per la llengua, els confinaments ens han fet mirar cap a dins, cap al país, ens hem adonat que estàvem en un model que depenia molt de coses que eren molt fràgils i volem ajudar a enfortir-nos com a cultura, com a societat.”

A banda de la programació teatral i davant la davallada de l'ús social de la llengua catalana, sobretot entre els joves, el Festival Còmic ha decidit aportar un granet de sorra amb la creació d’una activitat participativa que va més enllà d’un simple concurs. Es tracta d’un acte que durarà els tres dies de Festival i que reunirà a Figueres a un jurat format pels joves influenciadors: Miquel Montoro, Apitxat, Laia Argelaguet i Maria Bouabdellah.

El jurat es reunirà a Figueres fent emissions en directe des del canal de la plataforma Twitch dels 16jutges, un equip jove dinamitzador format per l'Ona Cabello, en Toni Naranjo i la Lola Fuentes Espelt que conduiran les connexions juntament amb els membres del jurat per valorar els vídeos i mems que entraran a concurs amb l'etiqueta #ConcursCòmic21.

El 1er Concurs de Vídeos i Mems Humorístics en Català ofereix un total de vint-i-quatre premis, alguns de fins a 500,00€ per als vídeos guanyadors en diferents categories. Una manera d’impulsar i fomentar l’ús del català a les xarxes socials i d’obrir el Còmic als joves, a la creativitat, el talent i la imaginació.