El 28 de gener comencen les observacions astronòmiques des del Muntaner de Figueres

2015-01-21 12:00

La Societat Astronòmica de Figueres inicia un programa d’observacions astronòmiques des de l’interior de la ciutat, obert a la ciutadania en general, en les que s’oferirà la possibilitat de veure a través de telescopis aquells astres que poden ser observats des d’àmbits urbans sense que la contaminació lumínica els afecti. Quan s’escaigui, des dels espais públics més adients, s’observaran el Sol, la Lluna i els planetes Venus, Mart, Júpiter i Saturn. Les observacions seran preferentment realitzades pel grup de joves astrònoms de l’entitat.

Atès que la Societat Astronòmica ha realitzat des de sempre les seves activitats de divulgació a l’Institut Ramon Muntaner i que aquest centre commemora el 175è aniversari de la seva fundació, les observacions es faran des de la plaça de l’Institut i seran publicitades amb el nom de “El cel des del Muntaner”. La primera observació es farà el dimecres 28 de gener, entre 7 i 9 del vespre, i estarà dedicada a la Lluna.

Es dóna la circumstància que l’Institut Ramon Muntaner va tenir en el passat una tradició d’observació i ensenyament de l’Astronomia que s’inicià a finals del segle XIX i es perllongà almenys durant el primer quart del segle XX. Així, l’Institut fou anomenat “Socio protector” de la Sociedad Astronòmica de Barcelona al 1915. La major part de la documentació relativa a aquesta tradició desaparegué, segurament, durant la guerra civil, però resten proves físiques de la seva existència en forma d’uns quants llibres i articles d’Astronomia i dos telescopis d’aficionat que estan exposats al centre, juntament amb els instruments científics que s’usaven per a fer pràctiques de laboratori. Aquesta tradició d’ensenyament de l’Astronomia fou represa al 1990 i s’ha mantingut ininterrompudament fins als nostres dies, de manera que el Muntaner és un dels pocs centres de Catalunya on encara és possible l’ensenyament específic d’aquesta ciència.