El Tribunal Suprem anul·la el Pla Parcial del sector industrial de la carretera de Vilajuïga

2011-03-04 13:30

El Tribunal Suprem ha fet pública la sentència que estima, en part, el recurs contenciós-administratiu interposat per l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) amb el suport de la Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (IAEDEN) i anul·la el Pla Parcial del sector industrial de la carretera de Vilajuïga així com la modificació puntual núm. 19 del Pla General de Roses tramitada per classificar com a sòl urbanitzable els terrenys del Pla parcial.

La sentència, que es va fer pública el 15 de febrer, és ferma i tanca un llarg període que va començar el 2002 amb el primer recurs contenciós interposat per l’ANG contra l’Ajuntament de Roses, l’Institut Català del Sòl i la Generalitat de Catalunya davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Entre les diverses irregularitats denunciades per les entitats ecologistes en aquest llarg procés que serviren per sostenir la il·legalitat de la classificació del sòl i per impugnar aquesta operació urbanística promoguda per l’Ajuntament de Roses cal destacar:

1r. L’especial interès natural dels terrenys afectats -27 HA de sòl-, donat el seu valor com a principal connector natural entre els Parcs Naturals dels Aiguamolls de l’Empordà i el Cap de Creus.

2n. L’alt risc de contaminació de la zona humida dels aiguamolls atesa la connexió dels aqüífers subterranis i de les aigües superficials amb les de l’àmbit del Polígon industrial.

3r. La manca d’avaluació ambiental, malgrat que el Polígon industrial s’emplaçava a tan sols 750 metres dels Aiguamolls de l’Empordà.

4t. La il·legalitat del conveni signat entre l’Ajuntament de Roses i l’empresa Zodiac, que serví per reclassificar aquest sòl amb la finalitat de que aquesta empresa s’instal·lés al municipi de Roses.