El pregó del capgròs Berruga obrirà avui les Fires de Figueres

2011-04-29 06:00

En Berruga, el capgròs més popular i més antic de l'Empordà farà el pregó de les Fires i Festes de la Santa Creu d'enguany. Pot ser el primer que es va tenir, al menys és el del que se'n té constància escrita de temps més llunyans, des de 1876. L'actual, és el tercer ja que, el primer, es va perdre durant la guerra civil. El segon, fet al 1944 de guix, es va trencar el nas i, al fer-ne una còpia més lleugera, l'actual, a l'any 1994, va caure i es va esmicolar.

En Berruga és una figura del seguici popular figuerenc molt i molt popular. Tota la vida ha estat el capgròs que més destaca en els cercaviles, per ser un personatge inquiet, que balla, salta i corre al darrera de la mainada, perseguint-los amb el seu fuet. Durant uns anys, els vailets que aconseguien prendre-li el portaven a l'Ajuntament i tenien un premi.

Com és habitual les Fires començaran amb una cercavila que sortirà des de la plaça de l'Escorxador. A les 7 es fa la plantada de gegants i es preveu la sortida pels voltants de dos quarts de vuit. Es passarà per la plaça de la Palmera, carrer Monturiol, Rambla, carrer Girona i Plaça del'Ajuntament. Una vegada allà, en Berruga pujarà al balcó de l'Ajuntament i farà el pregó. Acabat aquest, les figures del seguici com els gegants Gala i Dalí, Justa i Janet, Drac, Bou i Berruga ballaran acompanyats per una formació de músics tradicionals amb instruments tradicionals.

Totes le figures del seguici popular tenen una música, el seu ball. En Berruga va estrenar la seva l'any 2001, composta pel figuerenc Jaume Cristau i estrenada el dia de la inauguració de les Fires d'aquell any. 

Trobareu més informació al web dels Gegants de Figueres.