El Museu del Joguet dedica una exposició al creador gràfic Ricard Giralt Miracle

2011-05-24 12:00

Del 27 de maig al 17 de juliol el Museu del Joguet de Figueres commemora el centenari del naixement del creador gràfic Ricard Giralt Miracle (1911-1994).

Gràcies a l’il·lustrador, dissenyador gràfic i tipògraf català Ricard Giralt Miracle, i també al seu fill Daniel Giralt-Miracle, el Centre de Documentació del Museu del Joguet de Catalunya conserva una deliciosa col·lecció de plaquetes, petites publicacions de bibliòfil amb què Ricard Giralt Miracle obsequiava els seus amics per felicitar-los el Nadal o per avisar-los de les jornades de vacances d’estiu de l’estudi Filograf, Institut d’Art Gràfic creat per ell l’any 1947.

Per a les plaquetes, escollia textos dels seus amics i admirats J.V.Foix, Josep Pla, Joan Brossa, Joan Maragall, Marià Manent, Carles Riba, Josep Janés, Josep Carner, Frederic Mistral... Com a il·lustracions, utilitzava gravats tipogràfics antics que ell col·leccionava, sol·licitava dibuixos dels seus amics Joan Miró i Antoni Tàpies, o del xilògraf Enric Cristòfol Ricart, i també usava il·lustracions realitzades per ell mateix.

Ricard Giralt Miracle va crear diferents tipus d’alfabets: Maryland (1960), Helios (1961), Gaudí (1962), Biblos (1963), Pompeia (1963), Xènius (1964) i Gaia Ciència (1973). L’any 1962, l’ADIFAD (Associació de Disseny Industrial del Foment de les Arts Decoratives) va concedir el premi Delta d’Or a l’Alfabet Gaudí de Ricard Giralt Miracle.