El Museu de l’Empordà compra un retrat de Narcís Monturiol realitzat per Ramon Martí Alsina

2011-06-08 21:00

El Museu de l’Empordà ha adquirit recentment un retrat de Narcís Monturiol (Figueres, 1819 – Barcelona, 1885) realitzat pel pintor Ramon Martí Alsina (Barcelona, 1826 – 1894). Es tracta d’un dibuix a llapis sobre paper, signat i datat per Martí Alsina el 25 de desembre de 1852, d’una gran perfecció tècnica i detallisme que permet descobrir la capacitat de l’artista en la captació psicològica dins el gènere del retrat.

El dibuix ha estat adquirit per 1.200 € a Palau Antiguitats i formava part de l’exposició Ramon Martí Alsina (1826 – 94). Dibuixos que fins el 24 de juny es pot veure a la seu de la galeria barcelonesa. Aquesta mostra ha estat la primera monogràfica dedicada als dibuixos de Martí Alsina, reunint més d’un centenar d’obres de l’artista: estudis per a composicions, models, paisatges, escenografies, escenes eròtiques, retrats de personatges il·lustres, familiars i amics del cercle familiar més proper.

És precisament en aquest context on s’emmarca el retrat de Narcís Monturiol. El pintor Ramon Martí Alsina i Narcís Monturiol es van conèixer a Barcelona a mitjan anys quaranta, iniciant una amistat que es mantindrà al llarg dels anys, compartint ideari i col·laborant junts en diverses ocasions.

Martí Alsina retrata a un jove Monturiol amb un posat distingit al costat d’un cavallet amb una tela que, si bé pot fer al·lusió a la seva faceta de pintor, també
pot respondre al fet que el retrat fos realitzat al taller de Martí Alsina, lloc habitual de reunió i conversa entre ambdós personatges i d’altres del món intel·lectual de la Barcelona d’aquell moment.

Amb motiu de la incorporació d’aquest retrat a llapis de Martí Alsina, fins a finals d’estiu podran veure’s a les sales del museu els retrats a l’oli del pintor que formen part de la col·lecció: Retrat de Narcís Monturiol, 1855; Retrat d’Emília Mata, 1855 (ambdós procedents de la donació realitzada l’any 1973 per Carles Badia i Carme Benavent) i Figura femenina, no datat, procedent del llegat de 1947 de Concepció Santaló, mare del crític, poeta i narrador Alexandre Plana (Lleida, 1889 – Banyuls de la Marenda, 1940).