El Fòrum Romà d'Empúries acull dos espectacles del Portalblau

2010-08-12 11:46

El recentment restaurat fòrum romà d’Empúries s’estrenarà com a escenari aquest divendres amb un espectacle de gran bellesa visual com és el dels dervixos giròvags turcs. Es tracta d’una dansa i una música proclamats Patrimoni de la Humanitat el 2005 i que s’acosta a l’Escala a través del festival Portalblau, en motiu de l’any d’Istambul com a Capital Europea de la Cultura.

A Empúries hi actuarà una de les companyies de dervixos més prestigioses de l’actualitat, Galata Mevlevi Ensemble. Sota la direcció del mestre de cerimònies Al Nail Kesova, la companyia de dervixos de Galata ens acostarà la bellesa i l’espiritualitat de la Sema (el ritual del ball dels girs) i la tradició de la música mevlevi. L’actuació serà a les 22.30h.

La jornada de divendres té una gran trascendència en el marc d’un festival de vocació oberta a la mediterrània i amb voluntat de diàleg entre cultures.
Prèviament al concert, s’ha programat la taula rodona Turquia: un pont entre cultures? amb la participació de l’ambaixador espanyol a Turquia, Joan Clos, de l’escriptora Rosa Regàs i del poeta Carles Duarte (19h, Museu de l’Anxova i de la Sal).

El fòrum romà d’Empúries també serà l’escenari en què es tancarà aquesta edició del Portalblau i ho farà el cap de cartell del festival, el badaloní Miguel Poveda, una de les grans figures del flamenc contemporani, que porta a l’Escala l’espectacle Coplas del querer (dissabte 14 d’agost, 22.30h).
A Coplas del querer -premis a millor àlbum i millors arranjaments en l’última festa de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Cultura- Poveda compta amb l’acompanyament i els arranjaments de Joan Albert Amargós al piano i de Juan Gómez Chicuelo a la guitarra. La formació es completa amb Olvido Lanza (violí), Guillermo Prats (contrabaix), Julián Sánchez (trompeta), Antonio Coronel (bateria), Paquito González (percussions) i Luis Cantarote i Carlos Grilo (palmas).