El Comte Hug d'Empúries al cinema de la mà dels productors de Simonet i La Rovirada

2012-01-28 21:00

Des del passat 15 de gener han començat els primers rodatges d'un llargmetratge que té de protagonista el Comte Hug d'Empúries. Les primeres escenes es van rodar al Castell de Requesens, i aquest dissabte 28 de gener, han continuat a la Cànonica de Santa Maria de Vilabertran pel matí i al Monestir de Sant Quirze de Colera per la tarda, properament és faran al Monestir de Sant Pere de Rodes i al Castell de Quermançó. Està previst que continuïn en altres monuments i municipis de la comarca fins al mes de juny d'enguany. Inicialment s'ha format un equip tècnic amb alumnes i sobretot ex-alumnes de l'Escola Universitària Eram de Girona, la productora Cromograma i el fotògraf professional Javi Aguilar com a Director de fotografia.

Desprès de tres anys consecutius realitzant curtmetratges-documentals històrics basats en la guerra del francès i el Castell de Sant Ferran de Figueres com a protagonistes (en "Simonet el terror dels francesos" en el 2009, "Els últims dies d'Àlvarez de Castro" el 2010 i "La Rovirada de 1811" l'any passat), l'Associació d’Amics del Castell de Quermançó de Vilajuïga i Comtat d’Empúries realitzaran el seu primer llargmetratge en coproducció amb la companya banyolina d'espectacles medievals, Alma Cubrae.

Com que aquest any 2012 es complirà el 800 aniversari d’una gesta que va portar els nostres nobles i cavallers, amb el Comte d’Empúries al capdavant, a participar en la batalla de Las Navas de Tolosa el 16 de juliol de 1212, s'aprofita per produir un llargmetratge sobre aquests fets històrics amb el títol "1212 l'any de la croada".

Aquesta és la sinopsi d ela història, a principis del S. XIII el rei de Castella Alfons VIII va decidir demanar ajuda a Roma i als altres reis de la península. El rei Pere va convocar els nobles catalans i amb un important exèrcit van marxar cap a Toledo, on es van ajuntar amb forces del rei Sanç de Navarra, croats estrangers i monjos guerrers de les quatre ordes militars. El 16 de juliol de 1212, a Sierra Morena es va produir la batalla de Las Navas de Tolosa.

La preparació per a la batalla es centra a l’Empordà, al voltant del comte Hug d’Empúries i la resta de personatges històrics: la comtessa Maria, el comte jove Ponç Hug, el cavaller templer Dalmau de Creixell, l’abat de Sant Pere de Rodes, el vescomte Jofre de Peralada i l'Arnald Estruch de Llers.

Paral·lelament s'està preparant un espectacle medieval (en forma d'obra de teatre), i què segurament a partir del mes de maig ja es podrà començar a veure en diferents localitats de l'Empordà, al final dels espectacles es projectarà el tràiler de la pel.lícula "1212 L'Any de la Croada".