El canó pintat per uns brètols al passeig Marítim de Roses es traslladarà al Castell de la Trinitat

2010-10-14 14:25

Acaben de finalitzar els treballs de restauració del canó que va ser traslladat des del passeig Marítim de Roses fins a l’Espai Cultural La Ciutadella el febrer de l’any passat, després que aquest fos objecte d’una bretolada en què va ser pintat amb esprais de colors. La peça, juntament amb l’altre canó enretirat del passeig per evitar el seu deteriorament, serà exposada properament al públic.

Vista la naturalesa de l’acció vandàlica, el 17 de febrer de 2009 es va optar per traslladar aquest canó a l’Espai Cultural La Ciutadella, per tal de poder-lo sotmetre a un tractament de conservació i restauració. Els treballs han consistit en una neteja a fons feta amb una projecció suau d’àrid (silicat d’alumini de gra fi), un tractament amb oli anti-oxidant i, per últim, l’aplicació d’una capa de vernís protector especial per a ferros exteriors.

Aquesta peça, juntament amb l’altre canó que restava fins a l’any passat al passeig de la població, també enretirat i al qual se li ha aplicat un tractament protector, es troben actualment dipositats a la Ciutadella de Roses. Segons avança l’alcaldessa i regidora de Cultura i Patrimoni de Roses, Magda Casamitjana, ambdues peces es traslladaran properament al Castell de la Trinitat, “atenent la recomanació que ens fan els experts perquè els canons es mantinguin fora de l’abast d’accions vandàliques i d’un possible ús incorrecte per part de vianants, si volem garantir la seva conservació. Tot i així, la intenció és exposar-los al públic com a mostra del llegat històric del municipi, i el Castell de la Trinitat, recentment recuperat i amb una clara coincidència històrica amb els canons en el context de la Guerra del Francès, resulta la ubicació idònia”.