Eix Empordà no vol la liberalització per a la instal·lació de grans superfícies comercials

2012-03-30 18:30

Després que el passat dimarts el ple del Consell Comarcal aprovés una moció del PP per facilitar la instal·lació d'Ikea a la comarca la Federació d'Empresaris Eix Empordà ha fet públic un comunicat oposant-se a la liberalització total per a la implantació d'establiments comercials a la comarca perquè "podria tenir efectes desastrossos pel petit comerç".

Aquest és el comunicat sencer de la Federació d'Empresaris Eix Empordà:

La Federació d’Empresaris Eix Empordà treballa des de fa anys per mantenir el model de comerç català i així ho ha defensat fins i tot a Europa. Per contra el Consell Comarcal de l’Alt Empordà vol ser pioner i generar notícia tot aprovant una moció el passat dimarts 27 de març que suposaria la ruptura total i dramàtica del reconegut model de comerç català i una important davallada d’un dels principals sectors econòmics de la comarca. 

La Federació ha estat representada en les negociacions amb què es va concloure el darrer Decret Llei 1/2009 d’Ordenació d’Equipaments Comercials i que garanteix que no hi hagi una desmesurada implantació d’empreses de la gran distribució a la comarca i a Catalunya. Mentre el sector empresarial s’uneix pel bé de la comarca, els p olítics de la comarca que “governen” al Consell Comarcal de l’Alt Empordà aproven per ple una moció que demana: “Que s’assimilin a municipis de més de 50.000 habitants els que necessitin una reconversió. En aquest sentit, es fa esment que qualsevol municipi del territori de l’Alt Empordà podrà defensar la seva necessitat”. 

És a dir, que gràcies a l’aprovació d’aquesta moció, tot i no tenir cap competència en termes d’Ordenació d’Equipaments Comercials, al Consell Comarcal de l’Alt Empordà voten i aproven una moció que podria tenir uns efectes desastrosos pel petit comerç. La Federació es mostra molt preocupada per aquesta decisió presa sense coneixement i sense haver-ne tingut cap altra tipus de notificació que la que hem llegit en premsa. La Federació representa totes les associacions de comerciants de la comarca de l’Alt Empordà (Comerç Figueres Associació, Associació de Comerciants de Roses, Associació de Comerciants de Llançà, Tot Comerç d’Empuriabrava, l’Associació de Restauració i Comerç Port de la Selva, l’Unió de Botiguers i Empresaris Turístics de l’Escala, l’Associació de Professionals d’Activitats Turístiques de Cadaqués i l’Associació d’Empresaris d’Activitats d’Hostaleria de l’Alt Empordà) i no es tanca a nous establiments al territori però sí a decisions que puguin afectar el sector i el territori en el seu conjunt. 

Des de la Federació ens oferim a informar a qui hagi de governar i/o prendre decisions d’aquest tipus en un futur perquè en valori les conseqüències. En el darrer indicador del clima de comerç de la Fundació Comerç Ciutadà es valorava satisfactòriament que el 70% dels comerços han pogut mantenir les seves plantilles durant el 2011. Pensem que a l’Alt Empordà, els “governants” també haurien de voler que aquestes dades es puguin mantenir. 

La Federació demana al Consell Comarcal de l’Alt Empordà que valori aquest posicionament de la majoria del sector del comerç de la comarca i recorda que el fet d’estar a prop de la frontera no tan sols ens ha de servir per demanar excepcionalitats al Govern Català sinó també per veure què és el que ha passat i passa a l’altra costat de frontera (Perpinyà) per haver aplicat un model que era una mica més restrictiu que el que des del Consell Comarcal de l’Alt Empordà s’acaba d’aprovar. Benvinguts a un nou període d’especulació, suposat creixement (per alguns) i més reducció de la nostra base i riquesa, el petit comerç. 

Com podem parlar de ser la Toscana i la Provença si aprovem la liberalització que permetria la implantació de Grans Establiments Territorials que ocupin els nostres petits pobles?