Dues figuretes de l'època grega al Museu del Joguet

2012-01-06 22:00

Els Reis Mags d’Orient han portat al Museu del Joguet de Catalunya la rèplica de dues figuretes de terracota que van pertànyer a una criatura de l’època grega, aproximadament del segle IV a.C. Fa poc més d’un any, en unes excavacions a la necròpolis de la ciutat grega d’Emporion, els arqueòlegs van trobar unes extraordinàries i ben conservades figuretes a tres metres de profunditat. Això demostrava que fa molts milers d’anys, els nens i nenes ja jugaven amb nines i ninots.

Segons la descripció que els Reis Mags han adjuntat a les dues peces, aquestes figuretes eren joguets, fets de terracota, segurament molt apreciats per la criatura a qui, en morir, van servir d’acompanyament. Es tracta d’una nina articulada que mou braços i cames, i d’un forner en actitud d’enfornar una pala de panets.

Les figuretes amplien el fons de l’apartat “Jugar en l’antiguitat” de la col·lecció permanent del Museu del Joguet de Catalunya. En aquest espai, a banda de diversos daus, jocs, fitxes i sonalls, s’hi pot veure també la còpia, entre d’altres, d’una nina articulada d’ivori del segle III d.C., trobada a la necròpolis paleocristiana de Tarragona, la qual va pertànyer a una nena de cinc anys.