Donació d'un miler de targetes comercials a l'Arxiu Comarcal

2010-08-03 16:02

L’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà (ACAE) ha ingressat una donació de prop d’un miler de targetes comercials i personals recollides per Lluís Benejam i que corresponen a diferents tipus d’establiments comercials de la comarca, així com de presentació personal, datades entre els anys 1985 fins al 1992.

La seva ordenació ha estat feta seguint un criteri geogràfic, és a dir han quedat agrupades per municipis, de tal manera que prop de la meitat corresponen a la ciutat de Figueres, seguida de Roses, Empuriabrava i les poblacions amb més habitants i, consegüentment, més activitat econòmica. El total de municipis altempordanesos que formen part d’aquesta col·lecció suma una cinquantena. A simple vista, són anys d’entrada en funcionament de nous negocis relacionats amb el turisme com restaurants, fondes, botigues de regals i gelateries, entre altres.

Les targetes comercials són petits fulls de cartolina de forma rectangular, en la majoria dels casos, que porten impresos o escrits els noms dels negocis, l’adreça postal, el telèfon de contacte –per cert, en aquesta donació encara no havia entrat en vigor el marcatge del codi provincial 972 de cap telèfon- opcionalment el nom del director o gerent i tot sovint, a l’anvers, hi figura un petit plànol de localització de l’establiment en qüestió.

Tots aquests petits documents també solen tenir imprès algun element relacionat amb l’activitat econòmica que s’hi dediquen, així apareixen imatges dels menjadors dels restaurants, vistes exteriors dels edificis dels hotels o de l’espai de recepció. Bona part foren impreses en diferents tintes i colors. La descripció d’aquesta donació ha quedat incorporada a la nombrosa col·lecció factícia d’impresos de l’ACAE.