Diputació, Torroella de Montgrí i l'Escala creen una franja de protecció contra incendis al Parc Natural del Montgrí

2013-10-03 19:00

La Diputació de Girona, Torroella de Montgrí i l'Escala estan portant a terme, des de la setmana passada, els treballs de creació d’una franja de protecció contra incendis al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. La franja s’està obrint a la vora del camí dels Termes, just en l’àmbit que delimita els municipis de Torroella de Montgrí i l’Escala. Les actuacions, que estaran enllestides d’aquí a un mes, inclouen l’aclarida de l’arbrat, la poda baixa fins a 3 metres d’alçària, l’estassada de la vegetació arbustiva i l’eliminació de les restes generades.

Miquel Calm, vicepresident de la Diputació i diputat de Medi Ambient; Estanislau Puig, alcalde de l’Escala; Jordi Cordón, alcalde de Torroella de Montgrí, i Albert Albertí, tècnic i coordinador del projecte, conjuntament amb regidors, han realitzat aquest matí una visita d’obres amb l’objectiu de fer un seguiment in situ.

La creació d’aquesta franja, que, un cop acabada, tindrà una llargada de 3.103 metres i una amplada de 30 metres, servirà per protegir tant la banda del massís del Montgrí com la de l’Escala, que és majoritàriament urbana. A més, en cas d’incendi, facilitaria la tasca dels cossos d’extinció, ja que en permetria el posicionament i vertebraria d’aquesta manera la capacitat de resposta del cos de bombers. Amb aquesta actuació, llargament reivindicada, es volen evitar situacions com la que va succeir durant l’incendi del juny de l’any 2001, en què el foc es va acostar a la trama urbana de l’Escala.

Els treballs, que tenen un cost de 13.728,96 euros, es portaran a terme en un àmbit de 8,64 hectàrees que es troben dins el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i la Xarxa Natura 2000. Aquest entorn és un perímetre de protecció prioritària per a la prevenció d’incendis forestals.

Servei d’assistència als ajuntaments per prevenir incendis en camins i franges periurbanes

Aquesta actuació s’emmarca dins el nou Servei d’Assistència als Ajuntaments per a la Prevenció d’Incendis en Camins i Franges Periurbanes que ofereix la Diputació de Girona. El Servei té una dotació de 290.000 euros per aquest 2013 i actua en tres àmbits diferents: la neteja de franges de seguretat en marges de camins municipals; l'arranjament del ferm en camins públics, i la neteja de franges de protecció al voltant d'urbanitzacions.

L''actuació al Parc del Montgrí és la primera d'enguany en l'àmbit de neteja de franges de seguretat en camins.

Foto: Pere Duran