Dipsalut torna a activar els controls de legionel·la a les dutxes de la Costa Brava després de dos anys d’aturada per la sequera

2025-05-19 16:00

Després de dos anys marcats per la sequera, alguns ajuntaments de la Costa Brava es preparen per posar en funcionament les dutxes a les platges amb l’inici de la temporada de bany. Aquesta posada en marxa pren enguany una rellevància especial a causa de les restriccions d’aigua que han afectat la demarcació durant els dos darrers anys. 

Divuit dels vint-i-un municipis costaners que gestionen platges al litoral gironí han sol·licitat el programa de suport a la gestió de la salubritat a les platges de Dipsalut. 

Els tres municipis que no l’han sol·licitat són Cadaqués, Portbou i Pals. Cadaqués ha comunicat que no obrirà les dutxes. D’altra banda, en tenir només platges de pedres, igual que Portbou, demanar el programa de salubritat de platges no té cap sentit, ja que no es pot portar a terme l’anàlisi de la sorra. Pals, el tercer municipi que fins avui no ha demanat el programa, està en espera de prendre una decisió sobre el servei de dutxes.

Entre els divuit ajuntaments de la Costa Brava que han sol·licitat el programa, n’hi ha dos que han comunicat que no obriran les dutxes ni els rentapeus aquest estiu. Es tracta de Sant Pere Pescador i el Port de la Selva. 

Tres municipis estan pendents de prendre una decisió al respecte: Llançà, l’Escala i Sant Feliu de Guíxols. 

N’hi ha quatre que només obriran els rentapeus: Roses, Torroella de Montgrí, Palamós i Castelló d’Empúries. Cal puntualitzar que aquest darrer municipi sí que mantindrà oberta la dutxa adaptada que té a la platja d’Empuriabrava. 

La resta de municipis (9) obriran les dutxes, la majoria amb alguna restricció, sigui reduint el nombre de dispositius, limitant el cabal de l’aigua o instal·lant temporitzadors. Es tracta de Begur, Blanes, Calonge i Sant Antoni, Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, Colera, Lloret de Mar, Palafrugell, Santa Cristina d’Aro i Tossa de Mar. 

Els ajuntaments són els responsables del manteniment de les dutxes i aquest manteniment inclou una primera neteja de tots els elements instal·lats abans d’iniciar-se la temporada de bany. 

El programa de suport a la gestió de la salubritat a les platges de Dipsalut que sol·liciten els ajuntaments durà a terme la neteja i desinfecció preventiva de tot el sistema de canonades d’aigua que abasteix les dutxes i els rentapeus per tal d’eliminar el risc de presència de legionel·la. 

Per garantir la seguretat d’aquest procés, els ajuntaments han de col·laborar perquè el tractament es faci de manera segura, cooperant amb Dipsalut. 

El programa de Dipsalut també inclou altres accions de control de la salubritat a les platges, com són l’analítica de sorres per saber quin és el grau de contaminació microbiològica, i l’avaluació i descripció de la platja.