Dipsalut i Dentistes solidaris de Girona renoven l’acord per oferir tractaments odontològics a persones en situació de pobresa
2013-07-24 12:00El Consell Rector de Dipsalut ha aprovat novament l’acord de col·laboració amb els Dentistes Solidaris de Girona per seguir oferint tractaments odontològics a persones en situació de pobresa.
Des que es va posar en marxa la clínica, a l’octubre de 2011 s’han atès 350 persones. En total s’han fet 2.259 visites. Els tractaments més freqüents han estat les obturacions (se n’han dut a terme 927), seguides de les pròtesis (309), les higienes (147) i les endodòncies (102).
El perfil dels pacients atesos fins el moment han estat, majoritàriament, persones entre 30 i 60 anys (76%), seguits pels menors de 20 anys que han suposat un 5,4% i 3 pacients tenien més de 80 anys. Pel que fa al gènere de la població atesa, un 54 % han estat dones i un 46% homes. En relació a la residència, la meitat d’ells viuen al Gironès (50%) i l’altra meitat es reparteix pel territori de la manera següent: un 16 % són de la comarca de La Selva, un 12,8% del Baix Empordà, un 7,1% de l’Alt Empordà, un 4,5 % del Pla de l’Estany, un 2% de la Garrotxa i el Ripollès i un pacient de la comarca de la Cerdanya.
El projecte “Somriures Solidaris” és una iniciativa de l’associació Dentistes Solidaris. Consisteix en donar atenció odontològica a persones de les comarques gironines en situació de pobresa. A banda de prevenir, detectar i tractar les malalties bucodentals entre la població més desfavorida, també busca promoure bons hàbits en salut bucodental. Per aconseguir-ho, dentistes de l’associació ofereixen de forma altruista serveis odontològics bàsics com reparació de càries, higienes dentals, col·locació de pròtesis.... Els pacients sempre han d’estar derivats pels Serveis Socials la demarcació de Girona, que s’encarreguen de filtrar quines persones, per la seva situació socioeconòmica, necessiten l’atenció odontològica. Després, els usuaris han de passar una primera revisió amb el dentista del seu CAP o ABS de referència, que determina els tractaments que caldria realitzar al pacient. Entre els requisits marcats per poder accedir al servei, hi ha que la persona no estigui en processos d’addicció a qualsevol droga i que assumeixi el compromís de mantenir uns bons hàbits d’higiene bucodental durant i després del tractament.
Dipsalut col·laborarà econòmicament amb aquest projecte amb 113.953,27 euros, repartits en tres anualitats (2013, 2014, 2015) que serviran per sufragar les despeses de personal.
La iniciativa complementa les accions en salut bucodental que ja es realitzen des de les administracions públiques a més de sumar-se al projecte Salut i Crisi, presentat recentment per l’Organisme.