Dinou entitats catalanes s'uneixen per recollir signatures contra les prospeccions marines a la costa

2013-02-21 14:00

Dinou entitats ecologistes de Catalunya, entre elles la IAEDEN-Salvem l'Empordà i Projecte Ninam, han obert una iniciativa per recollir firmes en línia a través del portal change.org. L’objectiu és evitar qualsevol projecte de recerca d’hidrocarburs (gas i petroli) a la costa catalana, ja que malmetria els ecosistemes i la salut de les persones. 

Actualment hi ha dos projectes sobre la taula. D’una banda, el de l’empresa Seabird Exploration FZLCC, que sota el nom de “Campaña sísmica en aéreas libres del Golfo del León, frente a las costas de Cataluña y Baleares”, es presenta un projecte de prospecció de la geologia del fons marí en una extensa àrea entre Menorca i aigües nacionals franceses. Aquest projecte es troba en fase d’informació pública de l’Estudi d’Impacte Ambiental, al qual les entitats ecologistes presentaran al·legacions. El segon projecte és el que anunciava el BOE el passat 17 de gener, on l’empresa Capricorn Spain Limited sol·licitava permisos de prospeccions per localitzar hidrocarburs a la Costa Catalana. 

Per visualitzar l’oposició ciutadana, les dinou entitats han obert la recollida de signatures en línia al portal Change.orgTambé estan promovent que els Ajuntaments catalans aprovin una moció “per instar al govern Espanyol a paralitzar els estudis de prospecció d’hidrocarburs a l’entorn de la costa catalana”. L'Ajuntament de Llançà ha estat el primer a Catalunya ha aprovar-la. Les entitats ecologistes consideren que la fi del petroli és cada dia més a prop i tècniques com el fracking o les prospeccions marines no donen resposta a aquesta situació. Cal apostar per un canvi de sistema energètic basat en la reducció del consum i la utilització d’energies netes i renovables.