Diada de Sant Jordi amb diferents activitats de l'Oficina de Català de Figueres

2012-04-23 09:00

Figueres celebrerà la diada de Sant Jordi amb les tradicionals parades de llibre i flors a la Rambla de la ciutat. L’Ajuntament, com cada 23 d’abril, hi serà present aamb l’objectiu de donar visibilitat a tot el fons editorial municipal, el qual recull diferents línies de recerca i difusió relacionades amb la ciutat. En una jornada en què els llibres són els protagonistes indiscutibles, l’Ajuntament elabora, juntament ambla Biblioteca Fages de Climent, la llista amb les novetats literàries de Figueres des del Sant Jordi 2011 fins al Sant Jordi 2012. Així mateix, distribueix un punt de llibre per commemorar la diada. 

A més, des del'Oficina de Català de Figueres (Consorci per a la normalització lingüística)  s'han organitzat diferents actes a la ciutat. Hi haurà una parada al centre de la Rambla on durant tot el dia es faran els "Tastets de parelles lingüístiques" amb píndoles de conversa, activitat que inaugurarà l'alcalde Santi Vila, parlant amb els aprenents que li corresponguin com a parella lingüística i animant la gent a apuntar-se al programa "Voluntariat per la llengua". També durant tot el dia s'hi farà intercanvi de llibres. 

Presentació del projecte "Llibres nòmades", una iniciativa de "bookcrossing" engegada per l'Oficina de Català de Figueres en col·laboració amb la Biblioteca Carles Fages de Climent i la llibreria Low Cost de la ciutat. Aquestes entitats efectuaran conjuntament en unes dates concretes descàrregues de llibres en indrets emblemàtics de la ciutat per fomentar l'afició i el gust per la lectura i posar a l'abast del públic material divers. Per acotar-ho es mirarà de deixar els llibres en llocs en què hi hagi públics específics a qui pugui interessar un tipus concret d'obres. Les persones que hi estiguin interessades podran agafar aquests llibres per llegir-los i deixar-ne d'altres. Hi haurà un registre d'obres que permetrà fer un seguiment del recorregut dels llibres nòmades. L'acte es concretarà en la signatura de l'acord de col·laboració entre la Biblioteca Carles Fages de Climent, l'Oficina de Català de Figueres del Consorci per a la Normalització Lingüística i la Llibreria Low Cost. 

Presentació del concurs fotogràfic "10 hores 10 fotos", per fomentar que les parelles lingüístqiues immortalitzin les seves trobades per parlar en català amb la càmera fotogràfica i després puguin exposar els seus records a les xarxes socials del "Voluntariat per la llengua" de les comarques gironines. 

Presentació del Concurscat, un concurs virtual de llengua i cultura catalanes, organitzat pel Consorci per a la Normalització Lingüística, obert a tothom que començarà el dia 12 d’abril i s’acabarà el dia 4 de juliol. 

Al matí i a la tarda, dues edicions de la gimcana "Rodallibres" oberta al públic en general i de la minigimcana de llengua i cultura catalanes per als cursos bàsics de català per a adults. 

A la tarda, lectura de textos de Francesc Pujols i Josep Pous i Pagès a la plaça de Catalunya davant de l'escultura de Sant Jordi per part d'alumnat dels cursos de català, parelles lingüístiques i públic en general. Obrirà l'activitat l'alcalde Santi Vila. Amb aquest acte es pretén reivindicar aquestes dues figures vinculades a la ciutat i donar-los el relleu que es mereixen en un any especialment commemoratiu com aquest, ja que el 2012 se celebra el cinquantè aniversari de la mort de Francesc Pujols i el centenari de la publicació de "La vida i la mort de Jordi Fraginals" de Pous i Pagès.